بررسی مخاطرات محیطی دشت ورامین با استفاده از مدل ریاضی pmwin

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین سمینار تحلیل فضایی مخاطرات محیطی کلانشهر تهران
  • کد COI اختصاصی: MSEH01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 701
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فاطمی عقدا

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت معلم

سیده زهرا عطایی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت معلم

فائزه فروغی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت معلم

چکیده

فرونشست زمین در اثر بهره برداری بی رویه از ابخوانهای زیرزمینی یکی از مشکلات دشتهاست که سالیانه خسارات زیادی را به ساختمانها و زیرساختهای شهرها و روستاها وارد می کند. در گستره کشور مناطق متعددی وجود دارند که دچار این پدیده بوده و مشکلات زیادی در اثر فرونشست زمین در آنها بروز کرده است. یکی از این مناطق دشت ورامین با مختصات 55 7 35 تا 49 39 35 عرض شمالی و 9 26 51 تا 56 55 51 طول شرقی می باشد که تحت تاثیر پدیده فرونشست واقع شده است. داده های چاه های مشاهده ای در منطقه نشان دهنده بهره برداری بی رویه آب زیرزمینی و تغذیه کم این ناحیه است. شناخت درست و تحلیل عوامل مؤثر در وقوع آن می تواند به کاهش پیامدهای این پدیده کمک نماید. یکی از روشهای کاربردی تحلیل و ارزیابی پدیده فرونشست زمین در اثر بهره برداری از منابع آب زیرزمینی، استفاده از مدلهای ریاضی است که امروزه کاربرد گسترده ای در مدیریت منابع آب دارند. در این مقاله پیش بینی مقدار فرونشست زمین در دشت ورامین با استفاده از نرم افزار PMWIN انجام شده است. پس از کالیبراسیون هدایت هیدرولیکی و ضریب هدایت مرزها، مقدار فرونشست منطقه با فرض ثابت بودن شرایط آب و هوایی در 10 سال آینده مورد بررسی واقع شد. با فرض ثابت بودن شرایط، مقدار فرونشست در منطقه روند افزایشی به خود گرفته است که می تواند باعث ایجاد فروچاله ها، آسیب به شریانهای حیاتی من جمله خطوط انتقال گاز، تاسیسات انتقال آب شهر و سازه های شهری شود.

کلیدواژه ها

فرونشست، دشت ورامین، pmwin

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.