مدیریت بحران تصادفات جادهای در روزهای برفی و بارانی مطالعه موردی: راههای دوخطه استان همدان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران
  • کد COI اختصاصی: INDM06_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1806
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمودرضا کی منش

عضو هیئت علمی گروه راه و ترابری، دانشگاه پیام نور تهران

علی نصراله تبار آهنگر

دانشجوی دکتری راه وترابری، دانشگاه پیام نورتهران

مجید ابوالفتحی

دانشجوی کارشناسی ارشد راه وترابری، دانشگاه پیام نورتهران

امین گلبابایی

کارشناس ارشد راه وترابری، دانشگاه پیام نورتهران

چکیده

سازمان بهداشت جهانیWHO تصادفات رانندگی را مهمترین عامل مرگ زودرس به ویژه در کشورهای در حال توسعه بیان نموده است که سهم ایران در تصادفات بیست برابر کشورهای صنعتی میباشد و باعث گردیده است سوانح جاده ای یک پدیده اجتماعی در کشور به حساب آید که نیاز به شناخت ابعاد زیر بنایی از قبیل مسایل فرهنگی، روانی، اجتماعی، پزشکی، ایمنی راه ها، علل حوادث جاده ای و سایر موارد مربوطه دارد. مدیریت و کنترل راه ها و درنتیجه کاهش تصادفات از جمله مسائل اصلی و اساسی ایمنی راه های برون شهری به شمار می رود. در ایجاد تصادفات سه عامل وسیله نقلیه، جاده و شرایط اقلیمی نقش دارند. باتوجه به اهمیت تاثیر شرایط اقلیمی بر تصادفات و نیز تاثیرگذاری بارش برف و باران بر ایجاد تصادفات که ازشرایط مهم محیطی به ویژه درراههای کوهستانی دوخطه به شمار می رود، این پژوهش به مطالعه اثر بارش برف و باران برتصادفات جادهای پرداخته که جامعه آماری راه های دوخطه استان همدان می باشد. هدف نهایی این پژوهش علاوه بر بررسی اثرگذاری روزهای برفی وبارانی بر ایجاد تصادفات، کمک به شناخت بهتر تعداد تصادفات منجر به مرگ و مصدومیت، نوع تصادفات، تعداد، جنس و سن قربانیان ومجروحین ، نوع خودروهای درگیر در تصادفات در این شرایط آب وهوایی و همچنین ارائه نتایج این پژوهش به پلیس راهنمایی و رانندگی، بیمارستانها ، امداد خودرو وسایر سازمان های مرتبط جهت کنترل ،مدیریت و کاهش تصادفات می باشد که به عنوان یک بحران درکشور محسوب می گردد. مولفه مورد بررسی ازنوع توصیفی- تحلیلی بوده و مطالعه بر روی تعداد تصادفات رخداده و میزان بارش برف و باران در طی سال های 1388 الی 1392 صورتگرفت. در این مطالعه سه راه دوخطه از استان همدان با آنالیز خوشه ای انتخاب و دو پارامتر میزان بارش باران و برف مورد ارزیابی قرار گرفته و رابطه سهمی درجه دوم آنها با میزان تصادفات تعیین گردید.بررسی ها نشان داد که اثرات باران و برف بر تعداد تصادفات جرحی بیشتر از تعداد تصادفات فوتی می باشد. بعلاوه روزهای بارانی نسبت به روزهای برفی اثربیشتری بر تصادفات منجر به فوت دارند. البته بر این نکته تاکید می گردد که میزان بارش باران و برف ازجمله عوامل مهم محیطی تاثیرگذار بر تصادفات در کنار سایر عوامل انسانی و جاده ای می باشند که هرکدام نیاز به مطالعات و بررسی های ویژه دارند.

کلیدواژه ها

تصادفات، مدیریت بحران، شرایط آب و هوایی، برف و باران، جاده های دو خطه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.