ارزیابی پیامدهای گردشگری خانه دوم در نواحی روستایی مناطق کوهستانی مطالعه موردی:روستای پیته نو بندرگز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی علمی راهبردی توسعه گردشگری جمهوری اسلامی ایران، چالش ها و چشم اندازها
  • کد COI اختصاصی: BCIT01_187
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سقایی

استادیار گروه علوم گردشگری، موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی گرگان

علیرضا اسلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی

چکیده

گردشگری در طبیعت که بر پایه سفر به مناطق طبیعی در مقیاسهای کوتاه خارج از شهر قرار دارد، روستاهای اطراف شهرها را بهعنوان مکانهای بکر به مقاصد گردشگری بدل کرد و گردشگرانی را برای اقامت کوتاهمدت بخصوص تعطیلاتآخر هفته در برخی فصول سال تشویق کرد که با ساخت خانههای دوم در روستا همراه بود. اهمیت یافتن اینگونه گردشگری در مقیاس کم، یکی از تغییراتی است که بیشتر با دو متغیر طبقات اجتماعی و ابعاد فضایی زمانی رابطه دارد.افزایش و گسترش اینگونه گردشگری، بهتبع پیامدهای مستقیم با تیپ محیطی روستا داشت که بدون ساماندهی، فراتر ازیک الگوی تفرجگاهی پیرا شهری عمل کردهاند. در این راستا پژوهش حاضر در چارچوب روش تحلیلی توصیفی به مطالعهپیامدهای درون و برونمتنی گردشگری خانههای دوم در تیپ روستایی کوهستانی در منطقه پیتهنو بندر گز میپردازد. -نتایج مطالعات نشان داد: گسترش این خانهها باعث ایجاد انواع آلودگیهای زیستمحیطی، فرهنگی و ...، تغییر کاربری زمین و افزایش صعودی قیمت آن، بورسبازی زمین و ناتوانی جوانان منطقه در تهیه مسکن شده است. هرچند پیامدهایمثبت اقتصادی و اشتغال را برای ساکنان روستا فراهم آورده است. این مطالعه نشان داد: گریز از شهر و کنش شهری دردرونمتن روستایی؛ دو عامل مهم در شکل دادن به پیامدهای خانههای دوم در نواحی روستایی هستند. ازاینرو خوانش متن در پیرامون این تفرجگاههای پیرا شهری نیازمند ارائه یک الگوی راهبردی از ساماندهی و توسعه گردشگری روستایی پایدار است

کلیدواژه ها

خانههای دوم گردشگری، متن گردشگری، گریز شهری، کنش شهری، پیتهنو بندر گز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.