سواد اطلاعاتی و بهسازی رفتار اطلاع یابی پژوهشگران ضرورت ادغام سواد اطلاعاتی در فرایند پژوهش و تولید دانش

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: همایش آموزش استفاده کنندگان و توسعه سواد اطلاعاتی در کتابخانه ها، مراکز اطلاع رسانی و موزه ها
  • کد COI اختصاصی: UEILLIC01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4354
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمت الله فتاحی

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

هر پژوهش فرایند مشخصی را دنبال می کند . این فرایند شامل مجموعه مراحلی است که از یک نقطه آغاز و به یک نقطه مشخص منتهی می شود. مدلهای گوناگونی برای فرایند پژوهش وجود دارد، که کم و بیش با هم شباهت دارند. پیشرفت فرایند پژوهش و رسیدن به موفقیت مستلزم داشتن دانش و مهارت خاصی است. Hنچه که در تمام مراحل فرایند پژوهش دخیل است و اهمیت بسیار دارد شناسایی انواع نیازهای اطلاعاتی از سوی پژوهشگر، شناسایی انواع منابع اطلاعاتی مناسب، دسترسی مطلوب به این منابع، بهره گیری بهینه از آنها و نهایتا دانش گستری برای پیشبرد امر پژوهش می باشد. تسلط به سواد اطلاعاتی به معنای واقعی آن می تواند عوامل لازم برای توانمندسازی پژوهشگران و دسترسی به اطلاعات را در برنامه ریزی بهتر به منظور دنبال کردن فرایند پژوهش برای هر مرحله از کار به وجود اورد. هدف این مقاله تحلیل مولفه های عوامل ارتقای کیفی پژوهش ها و انتشار نتایج آنها از طریق کاربرد مهارت های سواد اطلاعاتی است. در این مقاله تاثیر عناصر و مولفه های مطرح در سواد اطلاعات در هر یک از مراحل فرایند تحقیق مورد تحلیل قرار می گیرد و نتایج آن به صورت مجموعه ای از رهنمودها مدون شده است. اصولا داشتن سواد اطلاعاتی مجب ایجاد انگیزه وجرات بیشتر برای پژوهش و نهایتا تولید بیشتر علم نیز می شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.