ارزیابی و بررسی نقش عوامل موثر تکتونیک و لیتولوژی در وقوع ناپایداری دامنه ای، با استفاده ازGIS (مطالعه موردی حوضه های شمال طرح آبخوانداری تسوج)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: GPACONF01_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مالک رفیعی

کارشناسی ارشد جغرافیایی طبیعی(ژئومورفولوژی،هیدرولوژی) مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

فریده اسدیان

دکتری ژئومورفولوژی ، استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

جمشید یاراحمدی

دکتری ژئومورفولوژی و هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

احد حبیب زاده

دکتری ژئومورفولوژی ، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی نقش عوامل تکتونیک و لیتولوژی که از پارامتر های عمده و تاثیر گذار در ناپایداری دامنه ای در منطقه مطالعاتی می باشد مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش مشخص گردید که درحدود 90 درصد ازمساحت پیکره ارتفاعات حوضه شمال آبخوانداری تسوج از سازندهای رسوبی تشکیل شده است. عملکرد شدید نیروهای تکتونیکی به ویژه در سازندهای مقاوم و غیر مقاوم با ایجاد تراکم گسلی بالا2/2km/ km2به همراه حاکمیت سیستم فرسایش پریگلاسیر، به ویژه در ارتفاعات 1700 متری به بالا باعث شده تا با تخریب فیزیکی سنگها و پسروی پرتگاهها، جریانهای واریزهای مجزا و ممتد بسیار تیپیک در سطح وسیعی در منطقه شکل بگیرند. برای مطالعه جهت اهداف تحقیق از نرم افزار هایArc GIS و داده های سنجش از راه دور استفاده گردیده و نهایتاً نقشه های تکتونیک ولیتولوژی و حساسیت سازندهای زمین شناسی با نقشه حرکات توده ای موثر در ناپایداری دامنه ای، ترکیب یا تلفیق داده شد نتایج به دست آمده نشان میدهند که ناپایداری دامنه ای غالب در منطقه عمدتاً از نوع واریزه های دامنهای Debris slide و واریزههای درهایDebris flowهستند و دینامیک آنها نیز عمدتا منشاء طبیعی داشته، که در میان عوامل موثرمی توان به نقش تکتونیک و لیتولوژی، نوع زمین ساخت به همراه عامل حساسیت سازند ها از جمله مهمترین پارامترهای تاثیر گذار آنها پرداخت. نتایج تحلیلهای کمی نشان داد که اکثر ناپایداری دامنه ای(حرکات توده ای) دراثر عملکرد گسل های منطقه و در سازندهای حساس به فرسایش رخ داده است

کلیدواژه ها

تکتونیک، آبخوانداری تسوج ، Arc GIS ، حساسیت سازنده ها،حرکات توده ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.