آینده نگری و پیش بینی تجولات جمعیت ایران با تاکید بر جایگاه و نقش جمعیت در برنامه پنجم توسعه

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره جغرافیدانان ایران
  • کد COI اختصاصی: IGAC11_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر حسین زاده

کارشناسی ارشد برنامه ریزی روستایی کارشناس گروه جغرافیا دانشگاه زنجان

قمر عباسی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری کارشناس گروه جغرافیا دانشگاه زنجان

چکیده

یکی ازمهمترین متغیرهایی که دربرنامه ریزی مبنای محاسبات قرارمیگیرد حجم و خصوصیات جمعیت وروند دگرگونی های آن درگذشته حال و اینده است تامین نیازهایی مانند تغذیه بهداشت و درمان اموزش اشتغال مسکن و تامین اجتماعی و... ارتباط مستقیمی باحجم و رند تحولات جمعیتی دارد دراکثربرنامه ریزیها ضمن توجه به رقم مطلق جمعیت گروه بندیهای خاصی نیز ضرورت می یابد بنابراین علاوه براگاهی ازحجم و نرخ رشد جمعیت درحال و اینده شناخت ساختارسنی و جنسی جمعیت نیز ازاهمیت زیادی برخوردار است نتایج مطالعات جمعیتی نه تنها برای استفاده دربرنامهریزی بخشهای مختلف مورداستفاده قرارمیگیرد بلکه ازبعداتخاذسیاستهای جمعیتی مناسب نیز حائزاهمیت است پاسخ به پرسشهای اساسی نظیر آیا نرخ باروری و نرخ رشد جمعیت درزمان حال و چشم انداز اینده آن مناسب است؟ اجرای سیاستهای جمعیتی ازجمله برنامه های تنظیم خانواده چگونه باید ادامه یابد؟ آیا ضرورتی براجرای متفاوت این سیاست ها درمناطق مختلف وجود داردو.... درحوزه مطالعات جمعیتی می گنجد جمعیت کشورمادرحال حاضر دوران گذارخودرا طی می کند و ازنظر جمعیت شناسی درنیمه دوم مرحله سوم ازمراحل چهارگانه گذار خود قراردارد باتوجهبه سیاستهای دولت درزمینه تشویق رشد جمعیت با شعارخطرپیری جمعیت توجه به نکاتی حائز اهمیت است اولا پیری زمانی اتفاق می افتد که نرخ رشد منفی باشد و کاربرد پیری برای جمعیت کشوری که نصف جمعیت آن جوان است و تازه وارد مرحله بزرگسالی است کمی قابل تامل است ثانیا: باتوجه به امارموجود روند رشد جمعیت ایران هنوز با شیب ملامیی رو به مثبت می باشد

کلیدواژه ها

ایران ، پیش یبنی جمعیت ، برنمه پنجم توسعه ، رشدجمعیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.