انتخاب مدل مناسب انتقال فناوری در بنگاه های با محصولات و سیستم های پیچیده (CoPS)، (مورد مطالعاتی، شرکت توگا)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و هشتمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری
- کد COI اختصاصی: IRAMOT08_066
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1696
نویسندگان
استادیار دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت تکنولوژی، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت تکنولوژی، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت تکنولوژی، دانشگاه تهران
چکیده
محصولات و سیستم های پیچیده (CoPS)، نقش مهم و روزافزونی در فعالیت های اقتصادی بنگاه ها، صنایع و کشورها ایفا می کنند. کشورهای پیشرفته صنعتی امروزه بیش از پیش به سمت تولید و استفاده از این نوع محصولات حرکت می کنند. اما تولید این نوع از محصولات همواره با پیچیدگی های خاص خود همراه است و شرکت ها و سازمان های تولید کننده این نوع محصولات، خصوصاً در کشورهای پیرو، قادر نیستند که به تنهایی به تولید این نوع محصولات بپردازند. لذا همکاری فناورانه جزئی جدایی ناپذیر از تولید این نوع محصولات محسوب می گردد. در همین راستا، ا ین پژوهش، پس از ارائه ا دبیات مربوط به محصولات و سیستم های پیچیده، به معرفی انواع روش های انتقال فناوری می پردازد و مدل ها و شاخص های مطرح شده در ادبیات در جهت انتخاب روش مناسب انتقال فناوری را مورد بررسی قرار می دهد. در ادامه با بررسی شرکت توگا و فناوری مهندسی و ساخت توربین به عنوان مورد مطالعاتی، این شاخص ها را مورد آزمون قرار می دهد. برای این منظور پس از توزیع پرسشنامه به رتبه بندی مدل های انتقال فناوری مناسب برای این شرکت با استفاده از روش ترکیبی AHP و TOPSIS پرداخته است. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانه ای، تحقیق میدانی و همبستگی می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان چنین بیان کرد که انتقال فناوری در این شرکت با استفاده از یکی از روش های ایجاد واحد تجاری مشترک: و یا سرمایه گذاری مشترک بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت.کلیدواژه ها
محصولات و سیستم های پیچیده، همکاری فناورانه، انتقال فناوری، مدل AHP، مدل TOPSISمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.