مبانی طراحی زهکش زیرسطحی در اراضی شالیزاریغ مطالعه موردی: اراضی بین نکارود و تجن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_376
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی غلامی سفیدکوهی

استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

محسن مسعودیان

استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

موسی حسام

استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

احمد عسگری

کارشناس ارشد بخش آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران

چکیده

استان مازندران با دارا بودن حدود 38 درصد از اراضی زیر کشت برنج، رتبه اول در کاشت انواع ارقام شلتوک در کشور را دارا می باشد. اکثر اراضی تحت کشت برنج، اراضی پست با شرایط ماندابی سطحی و آبگرفتگی در ناحیه ریشه می باشند که امکان کشت دوم در آن ها وجود ندارد. از اینرو اگرچه مسطح و غرقاب بودن این زمین ها برای کشت این محصول استراتژیک مهم بوده و جزء امکانات بالقوه محسوب می گردد اما با توجه به روند رو به رشد جمعیت و افزایش نیاز به مواد غذائی در آینده،ایجاد شرایط مناسب برای کشت دوم ضروری می باشد. در سال های اخیر با اجرای طرح های تجهیز و نوسازی در این اراضی و احداث زهکش های سطحی، نیاز زهکشی برنج تا حدودی مرتفع گردید ولی مشاهدات و پی جویی های انجام شده نشان می دهد که شبکه زهکشی سطحی شرایط مناسب برای کشت دوم برای گیاهانی همچون کلزا، گندم، جو و شبدر برسیم را فراهم نمی سازد. از این رو احداث شبکه زهکشی زیر سطحی ضروری است. این تحقیق به بررسی مبانی طراحی زهکش زیرسطحی در اراضی شالیزاری واقع بین نکارود و تجن در استان مازندران پرداخته است. نتایج نشان می دهد، با توجه به مقادیر ضرایب آبگذری و نفوذ عمقی، بمنظور توسعه کشت دوم در اراضی شالیزاری، نصب زهکش زیر سطحی در عمق 70 سانتی متری و با فواصل 5، 10 و 15 متر، ضروری است.

کلیدواژه ها

اراضی شالیزاری، زهکش زیر سطحی، کشت دوم، مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.