بررسی تأثیر روشهای کم آبیاری تنظیم شده و کم آبیاری ناقص ریشه بر عملکرد پرتقال تامسون

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سادات میری

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

علی شاهنظری

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

میرخالق ضیاء تبار احمدی

استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

حسینعلی زبردست رستمی

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب، شرکت سهامی آب منطقه ای مازندران، ساری، ایران

چکیده

جایگاه پرتقال بعنوان محصول کلیدی استان مازندران از یک طرف و مقادیر بارش حداقل در دوره پیک مصرف آب از سوی دیگر ارتقای کارایی مصرف آب برای این محصول را ضروری مینماید لذا بکارگیری روشهای نوین مدیریت آب کشاورزی از جمله کمآبیاری تنظیم شده و کم آبیاری ناقص ریشه، راهکاری است که میتواند به مقدار قابل توجهی دراین امر مفید واقع شود. در این راستا مطالعه حاضر در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار به منظور بررسی تأثیر کم آبیاری تنظیم شده و کم آبیاری ناقص ریشه در دو سطح 55 و 75 درصد در مقایسه با آبیاری کامل بر عملکرد پرتقال تامسون اجرا شد. در این مطالعه پارامترهای مواد جامد محلول، وزن و حجم میوه اندازه گیری شد. مقایسات تیمارها به وجود اختلاف معنیدار (سطح 5%) بین تیمارهای آبیاری کامل و کم آبیاری ناقص ریشه (به ترتیب با میانگین 9/1 و 10/2) در مرحله نهایی برای شاخص مواد جامد محلول دلالت داشتند. همچنین اختلاف معنیدار (سطح % 1) برای شاخصهای حجم و وزن میوه بین تیمارهای شاهد (به ترتیب با میانگین 340/4mm و 295/56gr) و کم آبیاری تنظیم شده (به ترتیب با میانگین 257/12mm و 223/164gr) در تمامی مراحل ملاحظه شد. بین تیمارهای شاهد و کم آبیاری ناقص ریشه نیزاختلاف معنی دار (در سطح % 1) در مرحله رسیدگی میوه برای شاخصهای وزن و حجم (به ترتیب با میانگینهای 331/1gr و 411mm و 313/4gr و 336mm) دیده شد. عدم معنیداری تیمارهای کم آبیاری در سطح % 75 ، عاملی در جهت استفاده از این روش جهت ارتقای بهره وری از منابع آبی موجود میباشد.

کلیدواژه ها

کم آبیاری تنظیم شده، کم آبیاری ناقص ریشه، پرتقال، مواد جامد محلول، مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.