بررسی تبخیروتعرق پتانسیل و واقعی حوزه آبخیز گیسور گناباد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 748
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزدایی، دانشکده کویر شناسی، دانشگاه سمنان

مسعود سمیعی

کارشناس ارشدآبخیزداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس

یاسر شهنواز

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزدایی، دانشکده کویر شناسی، دانشگاه سمنان

حمید علیپور

دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، باشگاه پژوهشگران جوان، بجنورد، ایران

چکیده

تبخیر- تعرق جزء اصلی چرخه هیدرولوژی برای تشکیل صددرصد بارش در مناطق کویری، 75 درصد در مناطق مرطوب و صد در صد در مجموع کره زمین محسوب می شود. توزیع جغرافیایی تبخیر- تعرق همچنین تحت تاثیر توزیع جغرافیایی خشکی ها، اقیانوسها و بارش بر روی زمین می باشد. عوامل موثر بر تبخیر- تعرق عبارت از تابش خورشید، درصد انعکاس خورشیدی، رطوبت، سرعت باد، عمق و اندازه سطح آب ، وجود املاح درآب و غیره می باشد. در این تحقیق جهت برآورد تبخیروتعرق پتانسیل از روش تجربی پنمن، بلانی کریدل،تورنت وایت، و برای تبخیروتعرق واقعی از روش تورک و کوتاین استفاده شد. مقدار تبخیر- تعرق پتانسیل با استفاده ازروش پنمن برای منطقه 1377 میلیمترکه بیشترین مربوط به ماه ژولای 225 میلیمتر و کمترین ماه دسامبر و ژانویه 29 میلیمتر ، بلانی کریدل 1523 میلیمتر که بیشترین مربوط به ماه ژولای 258 میلیمتر و کمترین ماه ژانویه 20 میلیمتر ، برای تورنت وایت 775 میلیمتر که بیشترین مربوط به ماه ژولای 145 میلیمتر و کمترین ماه ژانویه 6/9 میلیمتر بدست آمد و همچنین مقدار تبخیر- تعرق واقعی با استفاده ازروش تورک برای منطقه 5305 میلیمترو با استفاده ازروش کوتاین برای منطقه 4835 میلیمتر برآورد گردید. با توجه به شرایط اقلیمی(بارندگی ،درجه حرارت سرعت باد و...) روش تورک نتایج معقول تری ارائه می کند بنابراین روش تورک جهت برآورد تبخیر و تعرق واقعی پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

پنمن، تبخیروتعرق، تورک، حوزه آبخیز گیسور، کوتاین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.