بررسی تغییر اقلیم استان اردبیل و اثرات آن بر خشکسالی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مدنی

دانشجوی دکترای هیدرولوژی کارشناس GIS، RS ، شرکت آب منطقه ای اردبیل، ایران

لیلا مدنی

کارشناس مدیریت ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

داریوش جهانی

کارشناس ارشد جغرافیا ، مدرس دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نوربیله سوار، اردبیل،ایران

چکیده

تغییرات اقلیمی در هر منطقه ای به همراه تغییر دما سبب تغییر زمانی و مکانی بارش، میران تبخیر و تعرق، رطوبت خاک و نیز سرعت باد میشود. به همین دلیل و به منظور تدوین سیاستهای بهینه سازی و سازگاری با شرایط آتی، مطالعه تغییرات اقلیمی هر منطقه ای در بازه ی زمانی حائز اهمیت است. برآورد یا پیشبینی متغیرهای اقلیمی در مقیاس منطقه ای یا کوچکتر(در حد مقیاس نقطه ای نظیر ایستگاه مطالعاتی) در صورتی امکانپذیر خواهد بود که خروجی مدلهای عددی گردش عمومی جو ریزمقیاس (downscaling) شود. روش دینامیکی و آماری دو روشی هستند که در مقیاس ایستگاهی مورد استفاده قرار میگیرند. استان اردبیل واقع در شمالغرب ایران از جمله مناطق کوهستانی است که به دلیل موقعیت جغرافیایی دارای آب و هوایی مرطوب و سرد میباشد اما در سالیان اخیر تغییرات اقلیمی سبب گردیده که شرایط آب و هوایی منطقه به مدیترانه ای و خشک تغییر یابد. در این مقاله، به منظور بررسی تغییرات اقلیمی استان اردبیل از روش ریزمقیاس نمایی آماری و مدل LARS-WG استفاده شده و با بهرهگیری از دو متغیر اقلیمی دما و بارش، پهنهبندی تغییرات اقلیمی در طی یک دوره 10 ساله در گستره منطقه انجام شده است. نتایج آماری بدست آمده نشان میدهد که در طی 10 سال گذشته با افزایش دما و کاهش بارش، شرایط آب و هوایی به مدیترانه ای نیمه خشک تغییر یافته و خشکسالی به عنوان یک پدیده طبیعی تکرارشونده اقلیمی در منطقه جلوه میکند که این امر زراعت دیم منطقه را دچار مشکل کرده و آلودگیهای زیست محیطی چشمگیری را موجب شده است.

کلیدواژه ها

تغییرات اقلیمی ، مدل LARS-WG، استان اردبیل ، پهنه بندی دما و بارش، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.