تعیین ضریب گیاهی برنج رقم های بینام و خزر در منطقه رشت

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت جامع منابع آب
  • کد COI اختصاصی: NCUIMWR03_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدیه پوریزدان خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، مهندسی آب، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

تیمور رضوی پور

پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور و دانشجوی دکترای خاکشناسی، گروه علوم خاک، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

محمدرضا خالدیان

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

مجتبی رضایی

پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور و دانشجوی دکترای آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه ساری، ساری، ایران

چکیده

در منطقه ی رشت با توجه به کمبود منابع آب، ارزیابی و تعیین نیاز آبی برنج که کشت عمده منطقه را تشکیل می دهد، از مسایل مهم در تخصیص آب به هر منطقه به شمار می رود. ضریب گیاهی ( Kc) پارامتری مهم جهت تعیین مقدار تبخیر و تعرق هر گیاه و متعاقباً نیاز آبی گیاه می باشد. بدین منظور در این تحقیق، داده های تبخیر و تعرق برای گیاه چمن و برنج (رقم های بینام و خزر) در دوره های ده روزه ی خرداد تا شهریور در طی سه سال زراعی متوالی در مؤسسه تحقیقات برنج کشور با استفاده از لایسیمتر زهکش دار برداشت شد و سپس مقدار ضریب گیاهی برای هر رقم برنج محاسبه شد. نتایج نشان داد که متوسط میزان تبخیر و تعرق پتانسیل اندازه گیری شده توسط لایسیمتر طی سه سال (هرسال در طول فصل رشد برنج در زمین اصلی) برای چمن 4/89 و برنج رقم خزر 5/43 و رقم بینام 5/23 میلیمتر در روز و میزان اندازه گیری شده کرت های کنترل شده برای رقم خزر 5/51 و رقم بینام 5/42 میلیمتر در روز بود. هم چنین متوسط ضریب گیاهی ( Kc) در سه سال اجرای طرح برای رقم خزر 1/10 و رقم بینام 1/09 برآورد شد. میزان متوسط نفوذ عمقی آب در خاک (Silty Clay) نیز 2/37 میلیمتر در روز به دست آمد.

کلیدواژه ها

برنج، بینام، خزر، ضریب گیاهی، لایسیمتر، رشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.