تاثیر کائولین بر سه اکوتیپ مختلف زنبور Trichogramma brassicae در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF01_703
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا عظیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد حشره شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، گروه گیاهپزشکی، تبریز، ایران

حسین لطفعلی زاده

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

محمد جعفرلو

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی

چکیده

امروزه با توجه به کاربرد روزافزون ترکیبات کم خطر مانند کائولین بررسی اثرات جانبی این ترکیبات غیرقابل اغماض است. یکی از حشرات مفیدی که ممکن است در طبیعت تحت تاثیر این ترکیب قرار گیرد، زنبورهای پارازیتویید جنس تریکوگراما هستند. از اینرو در این تحقیق تاثیر 3 غلظت مختلف کائولین: 2/5%، 5% (دز توصیه شده) و 7/5 % از آب شهری همراه با شاهد (آب شهری)، بر روی میزان پارازیتیسم زنبور Trichogramma brassicae Bezdenko (Hym.: Trichogrammatidae) در شرایط آزمایشگاهی (با شرایط دمایی 1±26 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5±70% و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) مورد بررسی قرار گرفت در این مطالعه سه اکوتیپ مختلف از اصفهان، کلیبر و مغان مورد استفاده قرار گرفتند. بدین منظور تعداد کافی تخم بید غلات )Sitoteroga cerealella (Olivier یک روزه را با غلظتهای فوق تیمار کرده و پس از خشک نمودن رطوبت آن در محیط اتاق، به مدت 24 ساعت در اختیار زنبور ماده حداکثر با عمر 24 ساعته قرار گرفت. چند روز بعد، پس از اطمینان از تغییر رنگ تخمهای پارازیته، تعداد تخمهای پارازیت شده شمارش گردید. نتایج نشان داد بین غلظتهای مورد نظر، اکوتیپها و اثرات متقابل آنها اختلاف معنیداری در سطح احتمال 1% وجود دارد. به طوری که کاهش پارازیتیسم در مقایسه با شاهد در تیمارهای 2/5، 5 و 7/5% به ترتیب 54/9%، 57/5% و 58/8% محاسبه شد. در مورد میزان پارازیتیسم هر کدام از اکوتیپها از پارازیتیسم کل، اکوتیپ اصفهان 28/06% ، اکوتیپ کلیبر 52/65% و اکوتیپ مغان 19/28% از تخمهای پارازیته شده را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه ها

کائولین، پارازیتویید، پارازیتیسم، Trichogramma

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.