رخدادهای لرزه ای به عنوان یکی از عوامل مهم ریسک در تونلسازی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی مدیریت جامع بحران در حوادث غیرمترقبه طبیعی
  • کد COI اختصاصی: INDM03_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش آزادمهر

دانشکده فنی دانشگاه تهران - استاد یار پژوهشکده زلزله شناسی و مهندسی ز

سحر اصغری

دانشکده فنی دانشگاه تهران - استاد یار پژوهشکده زلزله شناسی و مهندسی ز

مهدی زارع

دانشکده فنی دانشگاه تهران - استاد یار پژوهشکده زلزله شناسی و مهندسی ز

چکیده

زمین‌لرزه‌ به عنوان‌ یکی‌ از زیانبارترین‌ بلایای‌ طبیعی‌ همواره‌ منشاء خسارات‌ مالی‌ و جانی‌ فراوانی‌ ‌ بوده‌ است‌. بر اساس یک پندار کهن، سازه‌های زیر زمینی ایمن‌ترین سازه‌ها در برابر زلزله می‌باشند. در تمام نقاط جهان خطوط متروی زیر زمینی به عنوان پناهگاه برای نجات جان افراد و اسکان در زمان وقوع زلزله مورد استفاده قرار گرفته‌اند، اما امروزه رخدادهای لرزه ای به عنوان یکی از عوامل مهم ریسک در تونلسازی به شمار می روند. به عنوان نمونه در کشور ژاپن از دیدگاه تونلسازی در زمره پیشرفته‌ترین کشورها قرار دارد گزارشهای متعددی در زمینه صدمات وارده بر تونلها در اثر زلزله وجود دارد، به عنوان مثال در زلزله 1995 کوبه صدمات عمده ای به تاسیسات زیر زمینی وارد آمد و خسارتهای ایجاد شده در مجموع 110 تونل این منطقه بالغ بر نیم بیلیون دلار ارزیابی شد. جدول (1) صدمات مربوط به تونلها را در زلزله‌های مختلف کشور ژاپن از سال 1923 تا سال 1993 را نشان می‌دهد. با بررسی زلزله‌های بزرگ قرن اخیر ایران، مشاهده می کنیم که تقریبا هیچ گونه گزارشی مبنی بر وارد آمدن خرابی بر تونلها ارائه نشده است تنها مورد زلزله گلباف چنین آمده است که تونل 2.7 کیلومتری در نزدیکی کانون زمین لرزه رفتار خوبی داشته است، همچنین در زلزله منجیل، تونل 950 متری نزدیک منجیل رفتار خوبی نشان داده، منتهی دو دروازه آن در اثر ریزش سنگ از کوه آسیب دیده است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.