قنات، نقش و پراکنش آن در آبادانی استان کهگیلویه و بویراحمد

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی قنات
  • کد COI اختصاصی: ICQ01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1899
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اردشیر شفیعی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام یاسوج

چکیده

استان کهگیلویه و بویراحمد آب وسعتی معادل یک درصد وسعت ایران در جنوب غربی کشور واقع گردیده است. از نظر آب و هوایی با توجه به شرایط توپوگرافی دارای دو نوع آب و هوا می ابشد ک ه دو شهرستان گچساران و دهدشت دارا آب و هوای خشک و شهرستان بویراحمد به مرکزیت یاسوج دارای آب وهوای سرد و مرطوب میباشد. قناتهای حفر شده غالبا دارای قدمتی چند هزار ساله می باشند که بر اساس گفته مردم کهنسال منطقه و طبق گویش محلی به زمان «گبر» یا زمان پادشاهی جمشید بر می گردد. روشهای احیاء و نگهداری قنوات در زمانهای گذشته بر اساس نظر بزرگ منطقه که خان یا کدخدا یا ریش سفید بود انجام می گرفت و دارای نظم و نسقی خاص بوده است. تعداد قناتها در استان یکصد و چهارده حلقه می باشد ک ه از این تعداد 65 حلقه آن دایر و قابل بهره برداری است و 49 حلقه آن بایر یم باشد یعنی در حقیقت از حیز انتفاع ساقط گردیده است.

کلیدواژه ها

قنات ، احیاء ، نسق ، گویش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.