ارزیابی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی روستای بران علیا با استفاده از نمودارهای استیف، ویلکاکس و شولر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارزیابی مدیریت وآمایش محیط زیستی در ایران
  • کد COI اختصاصی: ASSESSMENT01_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1473
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کنعانی

دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

فاطمه ناصحی

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

حسین سعادتی

استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل

چکیده

خصوصیات کیفی آب از جمله مؤلفه هایی است که ضرورت لحاظ آن در برنامه ریزی های مدیریت منابع آب کاملاً احساس شده ولی تاکنون در کشورمان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی روستای بران علیا با استفاده از نمودارهای استیف، ویلکاکس و شولر در طول سال 92 می باشد که بدین منظور تعداد 6 ایستگاه (3 چاه آب شرب و 3 چاه آب کشاورزی) انتخاب گردید و نمونه برداری در دو فصل کم آبی و پرآبی انجام شد. ده پارامتر جهت ارزیابی تیپ و کیفیت شیمیایی آب منطقه انتخاب شده ا ند که عبارتند از: کل جامدات محلول (TDS)، آنیونها (بیکربنات، سولفات، کلر)، کاتیونها (سدیم، منیزیم، کلسیم، پتاسیم)، هدایت الکتریکی (EC) و نسبت جذب سدیم (SAR). برای رسم نمودار داده های بدست آمده وارد نمودار Excel گردید و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس به منظور ارزیابی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی در فصول کم آبی و پرآبی از نمودارهای ولیکاکس، شولر و استیف استفاده شد. نمودار شولر نشان داد تمام ایستگاه ها در دو فصل بهار و تابستان از لحاظ پارامترهای کلسیم، منیزیم، سدیم، کلر و بیکربنات در محدوده خوب تا متوسط قرار دارند، ولی از لحاظ پارامتر سولفات و کل مواد جامد محلول در محدوده خوب تا نامناسب قرار گرفته اند. طبق دیاگرام ویلکاکس آب چاه های کشاورزی در روستای بران عیا، برای مصرف کشاورزی مناسب است. نمودار استیف نشان داد که عمده ترین یون مولد سختی آب در هر دو فصل بهار و تابستان، یون سولفات و سپس یون کلسیم می باشد.

کلیدواژه ها

کیفیت آب، نمودار استیف، نمودار ویلکاکس، نمودار شولر، آبهای زیرزمینی، روستای بران علیا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.