حق حاکمیت بر مىابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارزیابی مدیریت وآمایش محیط زیستی در ایران
  • کد COI اختصاصی: ASSESSMENT01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 880
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره پورنوری

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دانشکده محیط زیست و انرژی، گروه حقوق محیط زیست

مرتضی سبزیان

دانشجوی دکتری حقوق محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ع لوم و تحقیقات

چکیده

مسائل مربوط به حاکمیت بر منابع طبیعی در سالهای اخیر از اهمیت روزافزونی برخوردار شده است. ا ین مقوله با توجه به منافع اقتصادی عظیمی که دربردارد و با توجه به اینکه نظریه حاکمیت همچنان به عنوان یکی از اصول اساسی در مباحث حقوقی مطرح می باشد، مورد توجه و بررسی است. بعلاوه توسعه روند استقلال طلبی دولت ها و کشورهای مستعمره نیز بطور طبیعی اثر آشکار و روشنی بر این مسائل داشته است. برای مدت های طولانی، کشورها بر این عقیده بودند که کسانی که منابع طبیعی در اختیار آنها است، از حق بهره برداری نامحدود برخوردارند. علاقه شدید برای به دست آوردن منابع طبیعی در دوران استعمار، یکی از مهمترین انگیزه ها برای یافتن مناطق و قلمروهای جدید بوده است. علامیه «نظم نوین اقتصادی بین المللی»، حق دولت را برای برآورد مؤثر و بهره برداری محدود از منابع طبیعی خویش بر اساس احتیاجات خود ت صدیق می نماید که از مصادیق بارز آن حق ملی کردن و انتقال حقوق مالکیت به ا تباع خود می باشد، این حق بر اساس حاکمیت کامل و دائمی دولت بر منابع طبیعی خویش پایه ریزی شده است و لذا هیچ مانع و پافشاری اعم از سیاسی یا اقتصادی نمی تواند در مسیر اعمال آزادانه آن ایجاد گردد. حق حاکمیت بر منابع طبیعی و همچنین حفاظت از این محیط زیست و قلمرو طبیعی، چه بر روی زمین، دریا و یا فضای ماوراء جو موضوع بحث تحقیق پیش رو است.

کلیدواژه ها

حق حاکمیت، قلمرو، منابع طبیعی، حفاظت از محیط زیست، حقوق دریاها، حقوق فضائی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.