بررسی خاصیت ضدباکتریایی رقت های مختلف اسانس گیاه دارویی رزماری بر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی،طب سنتی و کشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH01_267
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمجتبی قوامی قمشلو

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی دانشگاه ایلام

حجت الله بهرامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان

شراره مرادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی تحقیقات تهران

علیرضا قوامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی دانشگاه کرمان

چکیده

گیاهان دارویی به عنوان منبع از آنتی اکسیدان های شناخته شده و ناشناس مطرح اند. در این مطالعه اسانس رزماری بعد از خشک شدن گیاه در سایه به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر جداسازی شد. ا ثرات ضد باکتریایی این گیاه با استفاده از روش انتشار دیسک و تهیه رقت های متوالی بررسی شد. به منظور بررسی خاصیت ضد باکتریایی رقت هاتی مختلف ا سانس رزماری در برابر باکتری های گرم مثبت و گرم منفی آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 7 رقت از اسانس رزماری و 5 نوع باکتری گرم مثبت و منفی بودند. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی و نیز فنل کل و فعالیت مهارکنندگی گونه های فعال اسکیژن و پراکسید هیدروژن اسانس رزماری نیز اندازه گیری شد. همچنین قطر هاله عدم رشد باکتری ها و میزان MIC و MBC نیز اندازه گیری شد. نتایج حاکی از فعالیت بالای آنتی اکسیدانی اسانس و توانایی ان در کنترل باکتری ها در مقایسه با آنتی بیوتیک های رایج بود. مقاوم ترین باکتری ها نسبت به رقت های مختلف اسانس به ترتیب استافیلوکوکوس اپیدرمیس و انتروکوک فکالیس بودند. حساس ترین باکتری نسبت به رقت های مختلف اسانس نیز پروتئوس میرابیلیس بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به رقت 1 بود، در حالی که کمترین قطر هاله عدم رشد مربوط به رقت های 1/16 و 1/32 و 1/64 بود که تفاوت معناداری هم در قطر هاله عدم رشدشان مشاهده نشد. همچنین با بررسی مقادیر MIC, MBC مشخص شد که تمام باکتری ها دارای حداقل غلظت بازدارنده و حداقل غلظت کشنده یکسانی ا ند بجز باکتری انتروکوک فکالیس که دارای حداقل غلظت بازدارنده 1/8 و حداقل غلظت کشنده 1/16 بود.

کلیدواژه ها

رزماری، اسانس، فنل کل، آنتی اکسیدانت، فعالیت ضد باکتریایی، انتشار دیسک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.