تهییج کشت های سلولی برای افزایش تولید متابولیت های ثانویه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی،طب سنتی و کشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH01_241
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 980
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزیزالله خیری

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان

محسن ثانی خانی

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان

چکیده

متابولیت های ثانویه مهم دارویی با مواد دارویی گیاهی شامل آلکالوئیدها، گلیکوزیدها، فلاونوئیدها، روغن های فرار، تانن ها، رزینها و غیره هستند. در حال حاضر بیشتر این متابولیت های ثانویه از گیاهان وحشی یا زراعی استخراج می شوند، برای اینکه سنتز شیمیایی آنها علاوه بر سخت بودن کار از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست. تولیدات بیوتکنولوژیکی در کشت سلولهای گیاهی ج ایگزین مناسبی است اما امروزه موفقیت های محدودی در این زمینه کسب شده است. برای اینکه از نحوه ی ساخت این متابولیت ها، مطالب زیادی در دست نیست. گیاهان یا سلول های گیاهی در سیستم های کشت درون شیشه ای عکس العمل های فیزیولوژیکی یا مورفولوژیکی به فاکتورهای میکروبی، فیزیکی و شیمیایی که تحت عنوان مهیج ها (Elicitors) شناخته می شوند نشان می دهند. تهییج (Elicitation)، فرازیندی است که طی آن ساخت متابولیت های ثانویه بوسیله گیاهان تحریک شده یا زیاد می شود و به این ترتیب بقا، دوام و قدرت رقابت آنها تضمین می شود. در این مقاله، در خصصو طبقه بندی مهیج ها، نحوه عمل و کاربرد آنها برای تولید مواد دارویی گیاهی از گایهان دارویی بحث می شود. اگرچه، در اثر تهییج متابولیسم ثانویه در گیاهان یا سلول های گیاهی درون شیشه ای، افزایش می یابد اما مکانیسم دقیق تهییج هنوز کاملاً درک نشده است. اما از آنجایی که متابولیت های ثانویه نقش کلیدی و مهمی در واکنشهای دفاعی گیاه بازی می کنند تعجبی ندارد که افزودن مولکولهایی با سیگنال مشابه عوامل بیماریزا تولید متابولیت های ثانویه را افزایش دهد. این قضیه فرصت مناسبی برای تحقیق بیشتر در زمینه علوم زیستی در خصوص بهره گیری از سلول های گیاهی برای تولید متابولیت های ثانویه را فراهم آورده ا ست که همکاری نزدیک کارشناسان علوم گیاهی، فارماکوگنوزی، میکروبیولوژی، فیتوشیمی، بیوشیمی، بیولوژی مولکولی و فناوری تخمیر، می تواند از پتانسیل سلول های گیاهی در تولید متابولیت های ثانویه گیاهی بهره برداری نماید.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی، الیسیتور، متابولیت های ثانویه، کشت سلولی، تحریک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.