شناسایی گیاهان دارویی شهرستان دره شهر (استان ایلام)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی،طب سنتی و کشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH01_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1836
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد خدایاری

استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

شهرستان دره شهر با 148000 هکتار وسعت واقع در غرب کشور (جنوب شرق استان ایلام) است. هدف از این مطالعه معرفی فهرست، شکل زیستی و منطقه رویشی گونه های گیاهی دارویی شهرستان دره شهر می باشد. عملیات برداشت میدانی در فصول م ختلف سال های 1390 تا 1393 در منطقه انجام شد. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:50000 منطقه، محدوده اراضی منطقه روی نقشه ترسیم شد. سپس با جمع آوری گونه های گیاهی موجود در منطقه، تیهیه فهرست گونه های منطقه انجام شد. شکل زیستی نمونه های گیاهی هم با استفاده از روش Raunkiaer مشخص گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که در این منطقه 166 گونه گیاه دارویی متعلق به 111 جنس و 50 خانواده گیاهی می رویند. بر اساس این مطالعه، بزرگترین تیره ها از لحاظ تعداد گونه، خانواده Lamiaceae با 31 گونه، Astraceae با 18 گونه، Rosaceae با 14 گونه، Leguminosae با 11 گونه و Apiaceae با 10 گونه بودند. بر ا ساس شکل زیستی رانکیائر به ترتیب 37/57 درصد گونه ها همی کریپتوفیت، 32/00 درصد تروفیت، 20% درصد گونه ها فائروفیت، 8/48 درصد گونه ها کریپتوفیت و 1/18 درصد کامفیت در منطقه می روید. از نظر عناصر رویشی منطقه، عناصر ایران- ت ورانی با 48/48 درصد، عناصر مشترک ایران- تورانی و مدیترانه ای با 15/15 درصد درصد، عناصر مشترک ایران- تورانی و اروپا- سیبری با 8/33 درصد، و عناصر مشترک ایران- تورانی، مدیترانه ای و اروپا- سیبری با 10/84 درصد بیشترین درصد کوروتیپ های منطقه را تشکیل می دهند. در منطقه مورد مطالعه 9 گونه دارویی اندمیک، 10 گونه با خطر کمتر (LR)، 3 گونه آسیب پذیر (Vu) و یک گونه در خطر انقراض (EN) وجود دارد.

کلیدواژه ها

ایلام، دره شهر، شکل زیستی، فلور، کوروتیپ، گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.