اهمیت و تأثیر درجه روز رشد تجمعی برای تعیین مراحل مختلف فنولوژی کلزا در دشت خوزستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی،طب سنتی و کشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH01_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رشید چراغی

کارشناس ارشد آگرواکولوژی

چکیده

پارامترهای آب و هوایی بخصوص دما تأثیر بسزایی در افزایش عملکرد گیاهان دارند. در دست داشتن اطلاعات دقیق از زمان رسیدن گیاه زراعی به مراحل مختلف فنولوژی کمک شایانی به مرحله داشت و نهایتاً امر تولید در کشاورزی می نماید. این تحقیق به منظور تعیین زمان وقوع مراحل مختلف فنولوژی گیاه زراعی کلزا در کشت دیم انجام شد. درجه روز رشد مناسب مراحل مختلف فنولوژی کلزا از منابع مختلف استخراج گردید. به دلیل دیم بودن کشت، تاریخ کاشت در نقاط مختلف ا ستان با درنظر گرفتن بارندگی مؤثر به میزان 10 میلیمتر محاسبه گردید. با استفاده از پارامتر دمای ماکزیمم و دمای مینیمم و نیز با درنظر گرفتن دمای پایه 5 درجه سانتی گراد برای گیاه کلزا، درجه روز رشد تجمعی (GDD) برای هر مرحله رشدی کلزا دیم در نقاط مختلف استان محاسبه گردید. نتایج نشان داد که با استفاده از درجه رشد تجمعی می توان تاریخ شروع و پایان مراحل مختلف رشدی گیاه کلزا را بدست آورد. همچنین از نتایج این تحقیق مشخص شد که نقاط مختلف استان خوزستان از لحاظ زمان شروع و پایان مراحل جوانه زنی و سبز شدن، دوره رویشی، دوره زایشی و دوره رسیدگی گیاه کلزا متفاوت می باشند، که این می تواند به دلیل وجود شرایط آب و هوایی و اقلیمی متفاوت در منطقه مطالعاتی باشد. با استفاده از ا ین روش می توان با توجه به مجموع درجه روزهای رشد مراحل فنولوژیکی کلزا را در نقاط مختلف استان خوزستان پیش بینی نمود و می توان اقدام به انتخاب بهترین تاریخ کشت و بهترین زمان ممکن جهت انجام اقدامات داشت در نقاط مختلف استان خوزستان نمود.

کلیدواژه ها

درجه روز رشد (GDD)، کلزا دیم، استان خوزستان، تاریخ کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.