بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی گیاه اسپند بر میزاى سطوح پارامترهای سرمی تیروئید و تغییرات هیستوپاتولوژی غده تیروئید در هوش صحرایی ماده

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی،طب سنتی و کشاورزی ارگانیک
  • کد COI اختصاصی: HBHEAITH01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 738
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمدعینی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، باشگاه پژوهشگران جوان، شبستر، ایران

مهدی احمدی فر

پژوهشکده رویان، تهران، ا یران

محمد محمدعینی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، شاهرود، ایران

بهاره پاینده

جهاد دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

هدف: اسپند با نام علمی Peganum harmala دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد قارچی، ضد سرطانی، ضد باکتریایی و موارد متعدد دیگری می باشد که به علت وجود آلکالوئیدهای بتا کربولین و برخی فلاوونوئیدها می باشد. که در این مطالعه ما به بررسی اثرات این گیاه بر روی سیستم آندوکربنی (غده تیروئید) بصورت هیستوپاتولوژیکی و سنجش سرمی پرداخته ایم. مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه تجربی است که در مرکز تحقیقات جها د دانشگاهی استان قم تحت نظر چند تن از اعضا نظام دامپزشکی استان قم ا نجام گرفت. عصاره گیاه (ساقه، برگ، گل، دانه) جمع آ وری شده در فصل اردیبهشت بر روی 64 سرموش صحرایی بزرگ ماده شامل چهار گروه: کنترل، و سه گروه تجربی مورد تیمار عصاره با غلظت های 100 و 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت سی روز به صورت خوراکی و محلول در آب مورد آزمایش قرار گرفت که پس از خونگیری سطوح سرمی پارامترهای تیروئیدی و بافت تیروئید مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: اده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری واریانس تجزیه و تحلیل شدند که عصاره گیاه اسپند در دوز 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم هورمون محرک تیروئید و در دوزهای 400 هورمون تیروکسین و تری پودوتیرونین ار به طور معنی داری کاهش داد (p< 0/05). و در غلظت 100 میلی گرم هیچ گونه تغییر معنی داری مشاهده نشد. همچنین میزان میانگین وزن گروه های 100 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری داشته است (p< 0/05). نتیجه گیری: از گیاه اسپند می توان در انجام تحقیقات تکمیلی هیپرتیروئیدیسم و عوارض ناشی از آن استفاده نمود.

کلیدواژه ها

گیاه اسپند، تیروئید، هورمون های تیروئیدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.