ارزیابی خشکسالی با روش شاخص استاندارد بارش و تاثیرات آن بر افت سطح آب زیرزمینی محدوده مطالعاتی سمنان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دومین همایش ملی بیابان با رویکرد مدیریت مناطق خشک و کویری
- کد COI اختصاصی: DESERT02_186
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1115
نویسندگان
کارشناس ارشد آب زیرزمینی، شرکت آب منطقه ای سمنان
کارشناس ارشد آب زیرزمینی، شرکت آب منطقه ای سمنان
کارشناس ارشد منابع آب
چکیده
خشکسالی یکی از پدیده های آب و هوایی و از جمله رخدادهایی است که هر ساله خسارتهای زیادی را باعث می -شود و دارای سه مشخصه شدت، مدت و وسعت است. این پدیده از ویژگی های اصلی و تکرار شونده تمامی اقلیم ها به شمار می آید. به دلیل سه ویژگی ذکر شده اثرات خشکسالی نیز بسیار فراگیر بوده و از این میان اثرات زیان آوری بر منابع آب زیرزمینی هر منطقه می تواند داشته باشد. با توجه به اینکه سفره های آب زیرزمینی به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین آب خصوصاً در مناطق خشک و کم آب همواره مورد توجه بوده است بنابراین تاثیرات خشکسالی بر سفره های آب زیرزمینی بسیار حائز اهمیت است .بمنظور مطالعه و بررسی خشکسالی های دشت سمنان، از داده های بارش 6 ایستگاه باران سنجی و تبخیرسنجی با دوره آماری 20ساله استفاده شده است. با استفاده از شاخص بارش استاندارد(SPI) وضعیت خشکسالی یا ترسالی منطقه مطالعاتی سمنان واقع در استان سمنان ارزیابی شد. نتایج این ارزیابی حاکی از آن است که با توجه به بارندگی های درازمدت، سال آبی 91-92در طبقه بندی نه گانه خشکسالی ضعیف بوده است. در ادامه جهت بررسی روند خشکسالیهای اخیر بر افت سطح آب زیرزمینی همین منطقه ارتباط شاخص SPI و میزان بارندگی بر مقدار افت در چاههای پیزومتری با تاخیر فاز یکماهه، دو ماهه و سه ماهه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از روشهای زمین آماری نقشه پهنه بندی شاخص استاندارد بارش برای منطقه مورد مطالعه ترسیم گردید. نتایج حاکی از تاثیرمستقیم خشکسالیها بر افت سطح آب زیرزمینی با تاخیر فاز یکماهه در این منطقه می باشد.کلیدواژه ها
خشکسالی، آب زیرزمینی، شاخص بارش استاندارد(SPI)مقالات مرتبط جدید
- معرفی مدل نرم افزاری OOIS-V۲ برای استفاده در مدیریت بهره برداری و برآورد مقادیر توزیع وتحویل آب درسامانه های آبیاری
- مقایسه مدل های METRIC و SSEB در برآورد تبخیر - تعرق واقعی گندم در مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
- تاثیر کم آبیاری و کود آلی بر عملکرد ذرت در استان هرمزگان
- توسعه کشت نشائی کلزا ابزاری کارآمد در ارتقاء بهره وری آب کشاورزی
- بررسی نیاز آبی محصولات عمده دشت سنندج با استفاده از مدل CROPWAT
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.