بررسی تنوع ژنتیکی قارچ عامل پژمردگی آوندی هندوانه با نشانگرISSR در استان خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0949
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 799
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب حاجی ولی زاده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مجتبی مرادزاده اسکندری

بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.

حمید روحانی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

ماهرخ فلاحتی رستگار

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

استان خراسانرضوی از مهمترین مناطق هندوانهکاری ایران است. بیماری پژمردگی آوندی ناشی از قارچFusarium oxysporum f.sp. niveum (Fon)یکی از بیماریهای مخرب هندوانه است که هر ساله خسارتهای زیادی به این محصول وارد میکند. در این بررسی تنوع ژنتیکی 20 جدایه جمعآوری شده از مزارع هندوانه خراسان رضوی و 2 جدایه خارج از استان با استفاده از نشانگر ISSRمورد بررسی قرار گرفت. از مجموع 10 آغازگر بکار رفته 183 نوارDNAتکثیر شد که 164 نوار %89 )، چند شکل بودند. آغازگرهایISSR1 ،UBC 808 ،UBC812 بیشترین چندشکلی وISSR3 کمترین چندشکلیDNAرابین جدایههای این قارچ نشان دادند. ماتریس تشابه بر مبنای ضریب تشابه جاکارد محاسبه و تجزیه خوشهای به روشUPGMAبااستفاده از نرم افزار NTSYS انجام شد. نتایج آزمونISSR-PCRموید تنوع ژنتیکی قابل توجهی بین جدایههای قارچی مورد بررسی بود. در سطح تشابه 65 % جدایهها به شش گروه ژنتیکی اصلی تقسیم شدند. فاصله ژنتیکی بین جفت جدایهها از0/32تا0/86متغیر بود جدایه های FW33فریمان وFW36نیشابورنزدیکترین وFW11فریمان وFW60خارج از استان) دورترین جدایهها از نظر ژنتیکی بودند. تجزیه خوشهای، جدایههای داخل استان را بدون توجه به منشا جغرافیایی در گروههای ژنوتیپی مختلفی قرار داد، اما جدایههای خارج از استان را در یک گروه مجزا قرار داد.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، هندوانه، پژمردگی فوزاریومی ، ISSR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.