مقایسه تفاوت ماهیان دیپلوئید و تریپلوئید در توجیه اقتصادی پرورش ماهیان قزل آلای رنگین کمان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
- کد COI اختصاصی: CIGS13_0418
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 6391
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال- دانشکده علوم و فنون دریایی
مسئول فنی و بهداشتی فارم های ماهیان پرورشی استان فارس
دانشجوی ژنتیک سلولی مولکولی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج- دانشکده دامپزشکی
چکیده
یکی از ابزارهای مهم در اصلاح نژاد و مطالعات ژنتیکی، دستکاری ژنوم و القاء پلی پلوئیدی است که امروزه در صنعت آبزی پروری جنبه اقتصادی پیدا کرده است. با توجه به اینکه ماهیان تریپلوئید دارای رشد و درصد باقی ماندگی بیشتر و ضریب تبدیل کمتر هستند، لذاهدف این مطالعه، ارزیابی تفاوت توجیه اقتصادی پرورش قزل آلای رنگین کمان دیپلوئید و تریپلوئید به عنوان گونه غالب آبزی پرورشیایران می باشد. برای این منظور در یک مطالعه از تیر تا دی ماه سال 91 ، تعداد 21755 ماهی تریپلوئید 70 گرمی از نژاد فرانسوی و 21900 ماهی دیپلوئید 70 گرمی از نژاد ایرانی در استخرهایrace wayرها سازی شدند. میانگین دمای آب 18 درجه سانتی گراد و میزان اکسیژن ppm7 غذا از نوع اکسترود و سایر شرایط نیز یکسان در نظر گرفته شد. نتایج بیومترهای ماهانه، تلفات، میزان غذادهی و رشد روزانه به دقت ثبت شد بررسی ها، تفاوت معنی داری را در تناژ صیدFCRرشد روزانه و تلفات بین گروه های آزمایشی نشان داد. میانگین وزن پس از پایان 160 روز، در ماهیان دیپلوئید 850 گرم و در ماهیان تریپلوئید به 1450 گرم رسید. به بیانی دیگر رشد روزانه در ماهی های گروه اول4/87گرم ودرگروه دوم 8/62گرم بوده است. میزان تلفات در ماهیان گروه دیپلوئید و تریپلوئید، به ترتیب 1600 و 504 عدد در کل دوره بود. با توجه به تعداد ماهی رها سازی شده و تلفات، بیومس برداشتی ماهیان دیپلوئیدی، 17131 کیلوگرم و ماهیان تریپلوئید 31024کیلوگرم بوده است. به عبارت دیگر 13893 کیلوگرم اختلاف در تناژ تولیدی در یک بازه 160 روزه بین دو گروه مشاهده شد. بدیهی است این مقدار در طولانی مدت و حجم گسترده در مقیاس های بزرگتر تاثیر چشمگیری را در اقتصاد شیلاتی خوهد داشت. لذا اعمال اصلاحات ژنتیکی و حصول اطمینان از تریپلوئیدی بودن تخم و یا بچه ماهیان هر مزرعه از ضرورت های پرورش قزل آلای کشور بوده و توجه به آن سهم شایانی را در توجیه اقتصادی این صنعت خواهد داشت.کلیدواژه ها
دیپلوئید، تریپلوئید، ژنتیک، قزل آلای رنگین کمان تراریخته، رشدمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.