بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای زنیان ایرانی براساس صفات مورفولوژیک

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0398
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 900
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا ساداتی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اصلاح نباتات پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

سیداحمد سادات نوری

عضو هیئت علمی گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

حسینعلی رامشینی

عضو هیئت علمی گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

احمد رئوفی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته اصلاح گیاهان باغبانی پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

چکیده

تنوع و انتخاب دو رکن اساسی هر برنامه اصلاحی است. تنوع موجود در خصوصیات مورفولوژیکی 20 اکوتیپ گیاه دارویی زنیان Trachyspermum capticumدر یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه پردیس ابوریحان دانشگاه تهران طی سال های 92-91 مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس دادهها تفاوت معنیداریp< 0/01 را بین اکوتیپها از نظر کلیه متغیرهای تحت بررسی نشان داد. بیشترین ضریب همبستگی ساده معنیدار بین تعداد شاخه جانبی و تعداد برگ با0/88میباشد. تجزیه به مولفههای اصلی اکوتیپهارا در 5 گروه قرار داد ولی ارتباط معنیداری را بین تنوع ژنتیکی و منشأ جغرافیایی نشان نداد. همچنین تجزیه خوشهای نیز اکوتیپها را به 5 گروه تقسیم کرد. کلیه صفات مورفولوژیکی تحت بررسی دارای ضریب عاملی معنیدار با حداقل یکی از عامل ها بود. به جز صفتفنولوژیکی تعداد روز تا گلدهی که روند مشابهی در همبستگی با عاملها از خود نشان داد، هر یک از صفات توسط یک عامل توجیه شد. به عبارت دیگر بیشترین تنوع در صفت فنولوژیکی تعداد روز تا گلدهی مشاهده شد. این تنوع می تواند راه را برای تحقیقات بیشتر به منظور انتخاب و معرفی تودههای برتر از نظر صفات مطلوب زراعی هموار نماید

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، تجزیه عاملی، تجزیه خوشهای، گیاه دارویی، زنیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.