های منابع نیتروژنه در گندمبیان ژن آنزیم نیترات ردوکتاز و فعالیت آن، تجمع نیترات و نیتریت در پاسخ به غلظت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیرا عشقی

دانشجویی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه گیلان

غلامرضا کاوسی

استادیار دانشکده کشاورزی-دانشگاه شیراز

حسن حسنی کومله

استادیار دانشکده کشاورزی-دانشگاه گیلان

چکیده

بذرهای گندم در گلدان های دو کیلو گرمی (حاوی ماسه شسته شده) کشت شدند و به مدت سه هفته با محلول کامل غذایی (هوگلند)تغذیه شدند، پس از آن گیاهان به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه با محلول کامل غذایی (به عنوان شاهد) و گروه دیگر به مدت یک هفتهبا محلول هوگلند فاقد نیتروژن تغذیه شدند. سپس گیاهان گروه دوم خود به پنج دسته تقسیم شده که تغذیه یک گروه با محلول هوگلند فاقد نیتروژن ادامه یافت(کنترل منفی) و مابقی با سه سطح مختلف از نیترات سدیم، نیترات پتاسیم،آمونیوم و اوره تیمار شدند ( 25،50 و 75 میلی مولار). با توجه به فراهم بودن نیتروژن در غلظت های مختلف، میزان بیان آنزیم نیترات ردوکتاز، فعالیت آن ، میزان تجمع نیتراتو نیتریت در سطوح مختلف در گیاهان بررسی گردید. اعمال گرسنگی کاهش متفاوتی روی بیان ژن آنزیم نیترات ردوکتاز( 43 %)، فعالیتآن ( 50 %)، نیترات ( 28 %) و نیتریت ( 34 %) داشت. نیترات پتاسیم باعث بیان ژن آنزیم نیترات ردوکتاز، فعالیت آن،تجمع نیترات و نیتریت به میزان بیشتری نسبت به نیترات سدیم شد. همچنین در تیمار آمونیوم و اوره میزان بیان ژن آنزیم نیترات ردوکتاز،فعالیت آن، تجمع نیترات ونیتریت کاهش یافت. نیترات سدیم و نیترات پتاسیم به عنوان القاکننده در غلظت های پایین تأثیر متفاوتی در میزان فعالیت آنزیم نیتراتردوکتاز، بیان ژن آن، تجمع نیترات ونیتریت داشتند.در میزان نیتروژن بالا فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز، بیان ژن آن، تجمع نیترات و نیتریت احتمالا توسط متابولیت های نیتروژن مهار شدند. این متابولیت ها نقش بازدارنده و سمی می باشند

کلیدواژه ها

Triticum aestivum, nitrogen supply, nitrate reductase

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.