تجزیه ساختار ژنتیکی برخی صفات مرتبط با کیفیت و بنیه بذر در کنجد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران
  • کد COI اختصاصی: CIGS13_0034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وجیهه غدیریان

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه شاهرود

مهدیه پارسائیان

گروه پژوهشی زیست فناوری، دانشگاه شاهرود

ناصر فرخی

گروه پژوهشی زیست فناوری، دانشگاه شاهرود

چکیده

به منظور بررسی ماهیت عملژن و برآورد پارامترهای ژنتیکی مرتبط با کیفیت و بنیهبذر کنجد، پژوهشی با هدف معرفی بهترین والدین و هیبریدها جهت استفاده در برنامههای اصلاحی این گیاه به اجرا درآمد. صفات نسبت تخلیه ذخایر بذر، کارایی تبدیلذخایر بذر به ماده خشک، سرعت و درصدجوانهزنی، میزان روغن و پروتئین بذور 5 لاین داخلی ( ورامین 2822 ، یکتا، داراب1 TN و 240 TN234 و4 ژنوتیپ آسیایی (مدیترانهای، هندی، عراقی و پاکستانی) به همراه 36 هیبریدF1 آنها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار درسال 2013 ارزیابی شدند. واریانس ترکیبپذیری عمومی (به استثنای صفت کاراییتبدیل ذخایر بذر) و خصوصی کلیه صفات معنیداربود. برآورد نسبتGCA/SCAبرای میزان روغن دانه، کاراییتبدیلذخایر بذر، سرعت و درصد جوانهزنی مبین اهمیت آثار غالبیت ژنی درتظاهر این صفات بود. هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی ژنها در کنترل ژنتیکی میزان پروتئین دانه تاثیرگذار بودند. والدین داراب 1 ومدیترانهای همچنین داراب 1 وTN 240 بترتیب بالاترین اثرGCAمثبت و معنیدار را برای میزان روغن و شاخصهایجوانهزنی نشان دادند که میتوانند در پروژههای نوترکیبی، جهت تجمع ژنهای مطلوبشان در لاینهای امیدبخش کنجد مورد استفاده قرارگیرند. از 36ترکیب تلاقی مورد بررسی، بذور هیبریدهای هندی×ورامین و مدیترانهای×ورامین، یکتا×مدیترانهای و داراب1×TN234به ترتیب مناسبترین ترکیبها برای درصد جوانهزنی، کارایی تبدیل ذخایر بذر و میزان پروتئین دانه بودند. بذور هیبریدهای مدیترانهای×عراقی ومدیترانهای×ورامین میتوانند در انتخاب هیبریدهای با عملکرد بالای روغن موثر واقع گردند

کلیدواژه ها

کنجد، بنیه بذر، اثر ژن، قابلیت ترکیبپذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.