نقش ضمان و ضمانت نامه های بانکی در بانکهای اسلامی دوره پس از انقلاب اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی تحقیق و توسعه در هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: RDTM01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 877
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر اکبرپور

دانشجوی کارشناس ارشد حقوق تجارت بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

شهاب آراسته منش

دانشجوی دکتری مدیریت دانشگاه لینکلن مالزی

چکیده

نهادهای مالی اسلامی در سال های گذشته رشد چشمگیری را به دنبال داشته اند. اکثر این نهادها، در جهت تخصصی شدن حرکت کرده، اصول و مبانی مالیه اسلامی را به صور مختلف برای استفاده نیازهای جامعه به کار گرفته اند. حتی نهادهای مالی غیراسلامی هم به علت اهمیت خاص بازارهای مالی اسلامی، فعالیت خود را در این زمینه توسعه و رونق داده اند. این پژوهش تحلیلی و تطبیقی و کاربردی است که با استفاده از پژوهش محققان و انجام تحقیقاتی نظری در راستای شناسایی فرایند و آشنایی ضمان وضمانت نامه های بانکی در بانکهای اسلامی و همچنین نظرات علما دراین زمینه می پردازد.فرضیه : الف:کشورهای اسلامی در بانکداری خود، برای رونق و توسعه در تجارت بین المللی ملزم به پرداختن به بحث ضمان و ضمانت نامه های بانکی می باشند ب: نگرش به بحث ضمان و ضمانت نامه بانکی از لحاظ قوانین وضعی و نظرات علما و فقهایاسلامی متفاوت است ج: نظرات فقها و علمای دینی قابلیت تطبیق با اصول بانکداری را دارد.در این مقاله نشان خواهیم داد بانک به پشتوانه ای سپرده سپرده گذاران ضمانت نامه بانکی صادر می کنند اگر خدمات بانک بصورت رایگان باشد بانک از هدف اقتصادی خود وپاسخ گویی بازمی ماند. این ،باهدف وباتوجه به درجه اهمیت مؤلفه ضمانت نامه بانکی که دردنیای امروزیپوشش ریسک فوق العاده مهم است،سازگاری ندارد.با توجه به مطالب بیان شده می توان چنین بیان داشت که درصحت ضمان وضمانت نامه های بانکی از نظری شرعی مشکلی وجود ندارد، و فقهای اسلامی درمورد صحت قرارداد ضمان وضمانت نامه هایبانکی اختلافی نداشته واختلاف آنهاعمدتا درمورد دریافت اجرت درمقابل صدور ضمانت نامه های بانکی است. همچنین خواهیمدید، موفقیت بانک های اسلامی در انجام نقش آنها، نیاز به فراهم شدن بستر و تلاش عمومی است چه در سطح خرد و چه در سطح کلان. که در آن برای احیای عمل به شریعت اسلامی بدون افراط و تفریط تلاش شود، بستری که از نظر شناخت فرهنگ اسلامی و درک عقیده ی آن مخصوصاً در زمینه ی رزق و معیشت، تکامل تدریجی امکان پذیر باشد.

کلیدواژه ها

ضمان،ضمانت نامه،تجارت بین الملل،ریسک،سطح کلان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.