تأثیر نمک سدیم کلرید بر تورم، تراکم پذیری ونفوذپذیری بنتونیت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEG-8-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1614
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر شریعتمداری

دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده مهندسی عمران، گروه خاک وپی

محمدمهدی یزدان پناه

دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده مهندسی عمران، گروه خاک وپی

سعید سعیدی جم

دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، گروه خاک وپی

چکیده

نمک موجود در آب دریا، گنبد های نمکی یا شیرابه پسماند های شهری می تواند برپارامتر های هیدرو-مکانیکی بنتونیت به عنوان مصالح آب بند در مراکز دفن پسماند های هسته ای و روکش لندفیل ها تأثیر بگذارد. این گزارش به بررسی تأثیر نمک سدیم کلرید روی حدوداتربرگ، تورم، تحکیم و نفوذپذیری بنتونیت می پردازد. آزمایش تورم و تحکیم روی نمونه ها، با دستگاه ادئومتر موجود در دانشگاه علم و صنعت ایران برای محلول سدیم کلرید با غلظت های صفرو0/05و0/1و0/5و2مولار صورت گرفته است. با توجه به نتایج به دست آمده، افزایش اندک غلظت نمک محلول نیز موجب کاهش پتانسیل تورم بنتونیت به میزان چشم گیری خواهد شد، به طوری که تورم بنتونیت با افزایش غلظت از آب خالص تا محلولسدیم کلرید با غلظت 2 مولار از حدود 82 درصد به حدود1/5درصد کاهش می یابد. حد روانی و پتانسیل خمیری بنتونیت نیز با افزایش غلظت محلول کاهش می یابد اما حد خمیری بنتونیت تغییر چشم گیری نمی کند. زمان به تعادل رسیدن تورم و تحکیم نمونه ها با توجه بهافزایش نفوذپذیری با افزایش غلظت محلول کاهش می یابد. نفوذپذیری بنتونیت در مرحله تورم با افزایش غلظت محلول از آب خالص تا محلول 2 مولار حدوداً 7 برابر افزایش می یابد. تراکمپذیری نمونه ها نیز با افزایش غلظت نمک محلول کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

نمک سدیم کلرید، بنتونیت، تورم، تحکیم، نفوذپذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.