آمایش سرزمین و اهداف آن در ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی رویکردهای نوین آمایش سرزمین در ایران
  • کد COI اختصاصی: AMAYESHSEMNAN01_045
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 887
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید خیرالدین

استادیار دانشکده کویرشناسی دانشگاه سمنان

چکیده

آمایش سرزمین مقوله اى است که از عمر آن مدت زیادى نمی گذرد و در واقع اولین بار این اصطلاح را وزیر اسبق بازسازى ومسکن فرانسه، کلودیوس به کار برده که در فرایند توسعه به شدت مقبولیت عام یافت برنامه ریزی در ایران بر مبنای نظریاتسرمایه داری طراحی شده است. به همین دلیل مناطق کشور به صورت نامتعادل توسعه یافته است و این امر یکی از دلایلافزایشی تضاد مناطق در سراسر کشور ما شد. در صورتی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بحث عد الت اجتماعی وتعادل منطقه ای را صلاح کرد و این امر در سایه آمایش سرزمین و ساماندهی فضایی ارضا ملت مختلف و شناخت مشکلاتینظیر رشد جمعیت در شهرها و گسترش فضائی شدید و بی ضابطه شهرهای بزرگ، تمرکز سرمایه در این شهرها و کم رنگشدن فعالیت های بخش سنتی، بهره بردا ری مفرط از مناطق طبیعی که دارای توان کافی نبود یا متروک شدن بهینه هایی با توانبالا، امکان پذیر می باشد. آمایش سرزمین یا ساماندهی فضایی در واقع فرایندی پویا بود و تاثیر پیامدهای آن در طول زمان قابلدرک و ارزیابی است. نظام آمایش سرزمین در ایران هنوز در مراح ل اولیه تحول و تکوین بود، اما موفقیت این جریان مستلزمبازنگری روندهای گذشته، درک و شناخت مشکلات، قابلیت و توانهای بالقوه و بالفعل، ریشه یابی نواقص و توجه عمیق بهفرصت ها و درک ابعاد مکانی و زمانی از وضعیت موجود می باشد. در حوزه اقتصاد مقاومتی، بندی از این سیاست به موضوعآمایش سرزمینی اشاره دارد که تحت عنوان محور قراردادن رشد بهره وری در اقتصاد با تقویت عوامل تولید، توانمندسازی نیرویکار، تقویت رقابت پذیری اقتصاد، ایجاد بستر رقابت بین مناطق و استانها و به کارگیری ظرفیت و قابلیت های متنوع در جغرافیایمزیت های مناطق کشور، بیان شده است. امیدواریم تا برگزاری همایش آمایش سرزمینی در اقتصاد مقاومتی عاملی شود تامحاسن و معایب استان های کشور در راستای سند توسعه احصا شود و چگونگی ارتقا بهره وری در جهت پیشرفت و عدالت وراهکارهای استفاده از آمایش سرزمینی در جهت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار بگیرد. استقرار الگوىجامع جغرافیایى آمایش سرزمین، به استمرار فعا لیت های انسانى در محیط به شکل نظا م مند و سازما نیافته منجر مىشود.آمایش سرزمینی موضوع توزیع متوازن با هدف بهره وری صحیح از پهنه های سرزمینی و طراحی یک الگوی درست از توزیعجمعیتی متناسب با ظرفیت های منطق های است تا برای افراد ساکن در یک منطقه رفاه ایجاد شود.

کلیدواژه ها

آمایش، جغرافیا، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.