اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) بر توزیع درآمد در منتخبی از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی حسابداری،اقتصاد و مدیریت مالی
  • کد COI اختصاصی: AEFMC01_259
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1752
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول رفعت

استادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه اصفهان

وفا حمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه اقتصادی و برنامه ریزی دانشگاه اصفهان

چکیده

امروزه در عرصه جهانی، همه کشورها سعی می کنند به حل مسائلی همچون تورم، بیکاری، توزیع ناعادلانه درآمد و فقر بپردازندتا در مسیر توسعه از دیگر کشورها عقب نمانند. یکی از بهترین راه ها جهت رفع این مسائل در عرصه جهانی و قلمرواقتصادی، سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی است. با این وجود همه کشورهای جهان خصوصا کشورهای در حالتوسعه، نمیتوانند با اتکا به منابع پسانداز داخلی منابع مالی مورد نیاز سرمایه گذاریهای خود را تأمین کنند؛ از اینرو تمایلزیادی به جذب سرمایه های خارجی دارند. این کشورها علاوه بر مشکل کمبود سرمایه، همواره از مشکل توزیع نابرابر درآمدو شکاف طبقاتی نیز رنج بردهاند. وضعیت توزیع درآمد در هر جامعه ای علاوه بر جنبه های اقتصادی، در ابعاد سیاسی واجتماعی نیز حائز اهمیت است و هر رویکرد اقتصادی مؤثر بر توزیع درآمد، ناگزیر پیامدهای اقتصادی و اجتماعی نیز بههمراه خواهد داشت؛ در نتیجه اتخاذ هر گونه سیاست اقتصادی بدون در نظر گرفتن آثار آن بر توزیع درآمد، می تواند پیامدهایدیگری به دنبال داشته باشد که هزینههای زیادی را به جامعه تحمیل میکند. مسألهای که در این پژوهش مطرح است،نحوه اثرگذاری سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر توزیع درآمد است.در این راستا، این پژوهش با استفاده از رهیافت داده های تابلویی، به بررسی اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی برتوزیع درآمد در 11 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی شامل: ترکیه، ایران، مالزی، اندونزی، آذربایجان، نیجریه، تاجیکستان، اردن، قزاقستان، مصر و پاکستان، طی دوره زمانی 2011-1990 می پردازد. الگوی مورد استفاده در این مطالعه برگرفته از مدل بنداری ( 2007 ) است. بر اساس این مدل متغیر وابسته در این پژوهش ضریب جینی است که به عنوان شاخص توزیع درآمد در مدل وارد شده است و سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص داخلی سرانه و مجذور آن،سرمایه انسانی، تورم، باز بودن تجاری و سرمایه گذاری داخلی متغیرهای مستقل مدل را تشکیل می دهند. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این است که همه متغیرها در سطح اهمیت 0/05 درصد معنادار هستند. سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر منفی بر ضریب جینی دارد و بر این اساس موجب بهبود توزیع درآمد در این گروه از کشورها شده است. سرمایه انسانی نیز همانند FDO اثر منفی بر ضریب جینی داشته و نابرابری درآمد را در این گروه از کشورها کاهش داده است؛ اما تورم با افزایش ضریب جینی، نابرابری درآمد در این گروه از کشورها را تشدید نموده است.

کلیدواژه ها

سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توزیع درآمد، روش داده های تابلویی، کشورهای عضو OIC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.