تأثیر آرایش کاشت و مقادیر نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ بهاره در منطقه اقلید استان فارس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2949
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره امینی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج و مدرس گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور اقلید. ایران

چکیده

به منظور بررسی اثرات آرایش کاشت و مقادیر نیتروژن و همکنش آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ بهاره رقم 111 IL آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با پانزده تیمار و سه تکرار در سال زراعی 87-1386 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان اقلید به اجرا درآمد. کرت های اصلی آرایش کاشت ( فاصله ردیف 30، 45 و 60 سانتیمتر) و کرت های فرعی پنج سطح نیتروژن (0، 40، 80، 120 و 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) از منبع اوره بود. در این تحقیق صفاتی از قبیل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد شاخه فرعی، درصد روغن دانه، عملکرد روغن، عملکرد بیولوژیک ،شاخص برداشت، وزن هزاردانه، درصد پروتئین دانه و درصد نیتروژن برگ اندازه گیری گردید. بررسی نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که اثراصلی آرایش کاشت و همکنش آن با سطوح نیتروژن بر کلیه صفات به جز تعداد شاخه فرعی، تعداد طبق در بوته و وزن هزار دانه معنی دار بود.همچنین اثر فرعی سطوح نیتروژن بر صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، درصد روغن دانه، عملکرد روغن، عملکرد بیولوژیک، درصد پروتئین دانه ودرصد نیتروژن برگ معنی دار بوده است. بالاترین میزان عملکرد دانه ( 2229 کیلوگرم در هکتار ) و بالاترین میزان عملکرد روغن ( 691 کیلوگرمدر هکتار) از آرایش کاشت با فاصله ردیف 60 سانتیمتر و سطح کودی 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص حاصل شد که به ترتیب نسبت به تیمار شاهد 54 و 59/2 درصد افزایش را نشان می دهند. بالاترین تعداد دانه در طبق (88/67) به عنوان مهمترین جزء عملکرد از فاصله ردیف 60 سانتیمتر و سطح کودی 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص حاصل شده است. بالاترین درصد روغن دانه (31/7) از فاصله ردیف 60 سانتیمتر و سطح کودی 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و بالاترین درصد پروتئین دانه (14/62) از فاصله ردیف 60 سانتیمتر و سطح کودی 160 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص حاصل شده است. این اختلاف در سطح کودی ناشی از رابطه معکوس درصد روغن و درصد پروتئین به هنگام اضافه کردن کود نیتروژنه می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده فاصله ردیف 60 سانتیمتر و کاربرد 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص جهتاین رقم گلرنگ تحت شرایط اقلیمی مشابه محل آزمایش مناسب می باشد.

کلیدواژه ها

اجزای عملکرد، سطوح نیتروژن، عملکرد، گلرنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.