اثر تاریخ کاشت و محدودیت منبع و مخزن بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد کلزا در رامهرمز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2750
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 871
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام احسانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان – گروه زراعت-

محمدرضا دادنیا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان – گروه زراعت

عبدالله بحرانی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامهرمز– گروه زراعت

چکیده

به منظور بررسی تغییرات منبع و مخزن بر عملکرد و اجزای عملکرد رقم هایولا 401 کلزا در استان خوزستان در تاریخ-های مختلف کاشت، آزمایشی در سال زراعی 1390 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی درمزرعه ای در حومه شهرستان رامهرمز انجام شد. تاریخ های کاشت به عنوان عامل های اصلی ( 1 آذر ، 20 آذر و 10 دیماه)و اعمال محدودیت منبع و مخزن در 5 سطح(قطع یک سوم برگهای گیاه از قسمتهای پایین، وسط و بالای بوته، قطعیک سوم گل ها؛ در زمان شروع گلدهی و تیمار شاهد) بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانسنشان داد که اثر تاریخ کاشت در عملکرد (عملکرد دانه و شاخص برداشت) بجز در عملکر د بیولوژیکی و در اجزایعملکرد فقط در وزن هزاردانه و تعداد دانه در خورجین در سطح 1 و 5 درصد اختلاف معنی داری داشتند. بر اساسمقایسه میانگین داده ها در تمامی صفات مورد بررسی تاریخ کشت دوم یعنی 20 آذر بهتر از مابقی تاریخ های کشت بودهاست، بیشترین عملکرد دانه در تاریخ کشت دوم به میزان 2700 کیلوگرم در هکتار در شرایط آب و هوایی شهرستانرامهرمز به دست آمد، به طوری که نسبت به تاریخ کشت اول آذر 60 درصد و 10 دی ماه 50 درصد افزایش عملکردنشان داد. از نظر بررسی تاثیر محدودیت عملکرد و عملکرد بیولوژیکی و در اجزای عملکرد هم وزنه زار دانه و تعداددانه در خورجین در سطح 1 و 5 درصد اختلاف معنی داری داشتند. تاثیر متقابل محدودیت و تاریخ کشت با هم بجز درتعداد ساقه و ساقچه در بوته و تعداد خورجین در بقیه صفات اختلاف معنی داری نشان داده است. به نظر می رسد تغییرات دمایی در سال انجام آزمایش باعث تغییرات عمدهای در میزان عملکرد و اجزای عملکرد نسبت به سایر تحقیقات شده و مطابق آزمایش صورت گرفته بجای تاریخ کشت با روز مشخص با دمای مشخص باید مد نظر قرارگیرد، مطابق نتایج به دست آمده احتمالاً محدودیت منبع و مخزن هم با توجه به تاریخ کاشت و میزان رشد گیاه تغییر می کند.

کلیدواژه ها

تاریخ کاشت ، محدودیت، منبع ، مخزن و کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.