القاء پلی پلوئیدی از طریق تیمار بذور در گیاه بادرنجبویه (.Melissa officinalis L) با گکلشیسین

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2579
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 550
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده نیکنام

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی

رسول اصغری زکریا

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی

ناصر زارع

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

روش دو برابر کردن تعداد کروموزوم با استفاده از کلشیسین، به طور وسیعی در برنامه های اصلاحی گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد. بررسی اثر کلشیسین در القای پلی پلوئیدی در گیاه بادرنجبویه در این پژوهش از طریق تیمار بذور با غلظت های مختلف کلشیسین (0، 0/025، 0/05، 0/1 و 0/2 درصد) و در فواصل زمانی مختلف (8، 24 و 48 ساعت) صورت گرفت. شناسایی گیاهان پلی پلوئید از طریق مطالعه خصوصیات مورفولوژیکی گیاهان مانند: ضخامت، طول و عرضبرگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد گره و فواصل میانگره و تعیین تعداد و اندازه روزنه انجام شد. نتایج حاصل نشان داد کهغلظت کلشیسین و مدت زمان تیمار و اثرات متقابل آن ها، تاثیر معنی داری بر درصد القاء پلی پلوئیدی دارند. به طوری کهبیشترین میزان احتمال پلی پلوئیدی مربوط به غلظت 0.1 و زمان 24 ساعت بود. از طرف دیگر بیشترین درصد زنده مانی نیز مربوط به غلظت 0/025 و زمان 8 ساعت بود.

کلیدواژه ها

پلی پلوئیدی، خصوصیات مورفولوژیکی، بادرنجبویه، کلشیسین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.