اثر تراکم و بافت خاک بر تنفس میکروبی در طول رشد گندم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2538
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 828
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده قلوبی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

محمود شعبانپور

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

احسان کهنه

کارشناس ارشد علوم خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

چکیده

استفاده طولانی مدت از ماشین آلات کشاورزی سبب ایجاد تراکم خاک می شود. تراکم خاک روند افزایش مکانیکی جرم مخصوص ظاهری خاک است که خصوصیات فیزیکی خاک را تحت تاثیر قرار می دهد و تغییر خصوصیات فیزیکی خاک برتمام فعالیت های بیولوزیکی و بسیاری از فعالیت های شیمیایی در خاک اثر گذار است. تنفس میکروبی خاک از جملهخصوصیات خاک است که میزان فعالیت بیولوزیکی خاک را نشان می دهد. به منظور بررسی اثر تراکم خاک بر تنفسمیکروبی خاک مطالعات گلخانه ای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در پاییز سال 91انجام شد. دو نمونه خاک از منطقه آبکنار شهرستان بندرانزلی با بافت سبک و اطراف دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان با بافت سنگین تهیه شد. فاکتورهای مورد بررسی عبارتند از: 1- تراکم در سه سطح تراکم طبیعی، ده و بیست درصد، 2- خاک در دو سطح سبک و سنگین و 3- چهار مرحله نمونهبرداری که مجموعاً شامل 18 گلدان شد. اثر تراکم خاک، مراحل زمانی رشد گیاه، نوع خاک، اثر متقابل تراکم خاک و مراحل زمانی رشد گیاه، اثر متقابل تراکم خاک و نوع خاک وهمچنین اثر متقابل مراحل رشد گیاه و نوع خاک در سطح احتمال 1درصد معنیدار برآورد شد. به طوری که میزان تنفسخاک در دومین مرحله ( 45 روز پس از کشت) با میانگین 19/21 گرم دارای بیشترین مقدار نسبت به دو زمان دیگر بود و نیز دو نوع خاک مورد مطالعه نیز از نظر این صفت با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند و خاک رسی با مقدار میانگین 20/02 دارای میزان تنفس بیشتری از خاک لوم شنی با مقدار میانگین 14/88 بود.

کلیدواژه ها

تراکم خاک، تنفس میکروبی، بافت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.