تاثیر مدیریت پخش سیلاب بر احیای علوفه استراتژیک (نی) بر دامداریهای سیستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_2192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم شهرکی

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل

چکیده

امروزه امکان سنجی توسعه ی بخش های اقتصادی و کشاورزی با استفاده از مدلهای تحلیلی رواج گستردهای یافته است. لذا در اینطرح تاثیر پخش سیلابها را در منطقه سیستان در جهت تامین علوفه و دامداری با استفاده از مدل سوات که مشتمل بر نقاط قوت،ضغف، فرصتها و تهدیدها است مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس وضعیت موجود، از طریق پرسشنامه تعداد 8 قوت، 8 ضعف،9 فرصت و 10 تهدید توسط دو گروه که عبارتند از دست اندرکاران منابع طبیعی ( 100 نفر )، دامداران ( 100 نفر ) بررسی گردید. و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مجموع فراوانی، فراوانی نسبی، درصد فراوانی نسبی و رتبه هر یک از نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها از دیدگاه دو گروه پاسخ دهنده محاسبه شد. و ماتریس SWOT را برای تعیین راهبردهای رقابتی، بازنگری، تنوعی و تدافعی رسم نمودیم. آزمون در قالب طرح تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که از بین مؤلفه ها، مؤلفه رویش گیاه نی که در حالت خشک وسبز مصرف فراوان دارد مهمترین قوت و از بین رفتن پوشش گیاهی در اثر چرای بیرویه، مهمترین ضعف دامداریهای موردمطالعه هستند. علاوه بر این مؤلفه های، رونق گرفتن زندگی دامداران به عنوان مهمترین فرصت خارجی، و عدم سرریزشدن سیلاباز افغانستان منجر به کاهش دام و دامداری، به عنوان مهمترین تهدید خارجی دامداریها قلمداد می شود. تجزیه و تحلیل های تجربیدر منطقه مطالعه شده نشان می دهد که خشکسالی های چند سال اخیر دامداران صنعتی، سنتی و عشایر را در تنگنای شدیدی قرار دادهاست که نیازمند بازنگری در راهبردها و ارائه سیاست های مناسب در جهت رفع محدودیتها و استفاده از مزیتهای نسبی موجود است.

کلیدواژه ها

سیلاب، راهبرد، علوفه، دامداری، سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.