تاثیر تنش های مختلف بر سرعت جوانه زنی بذر کنار وحشی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_1593
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی علمداری

اداره کل آموزش و پرورش استان فارس

چکیده

کنار وحشی با نام علمی Ziziphus nummularia که Jharber و کنار پارسی نیز نامیده می شود، درختچه ای است از خانواده Rhamnaceae که در نواحی بیابانی و نیمه بیابانی یافت شده و طول آن به 2 تا 3 متر می رسد. ساقه های آن منشعب بوده و توده های انبوهی را تشکیل می دهند. به منظور بررسی تأثیر سه تنش دما، خشکی و عمق کاشت بر درصد جوانه زنی بذر کنار وحشی، تغییرات دمایی 40-15 درجه سانتی گراد با فاصله 5 درجه سانتی گراد برای هر تیمار، پتانسیل اسمزی صفر تا 1- مگاپاسکال با فاصله 0/2- برای هر تیمار و عمق کاشت در پنج سطح 2، 4، 6، 8 و 10 سانتی متر مورد بررسی قرار گرفت. هر تیمار دارای 4 تکرار بوده و در هر تکرار 10 بذر مورد استفاده قرارگرفت. بیشترین (1/24) و کمترین (0/18) سرعت جوانه زنی به ترتیب در دماهای 35 و 15 درجه سانتی گراد ثبت شد و اختلاف معناداری در روند سرعت جوانه زنی افزایش دما از 15 تا 40 درجه سانتی گراد در کنار وحشی مشاهده گردید. اعمال تنش رطوبتی با تیمارهای یاد شده بر سرعت جوانه زنی موثر بود. بیشترین سرعت جوانه زنی (1/24) در صفر مگاپاسکال و کمترین سرعت جوانه زنی (0/09) در بازه 0/8- و 1- گزارش شد. نتایج مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن نشان داد که از نظر سرعت جوانه زنی بذر کنار وحشی، بین عمق های مختلف کاشت، اختلاف معنی داری وجود دارد به طوری که بیشترین سرعت جوانه زنی (0/51) مربوط به عمق کاشت 2cm و کمترین سرعت جوانه زنی (0/18) مربوط به عمق 10cm ثبت گردید. اطلاعات نشان داد که با افزایش عمق کاشت، از سرعت جوانه زنی به تدریج کاسته شد.

کلیدواژه ها

کنار وحشی، سرعت جوانه زنی، دما، پتانسیل اسمزی، عمق کاشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.