استفاده از بسترهای کشت حاصل از ضایعات گیاهی در کشت بدون خاک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_1342
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 928
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام علوی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران

حسین میرسیدحسینی

استادیارگروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج

مجتبی دلشاد

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه تهران

چکیده

طی 30 سال اخیر تولید ضایعات گیاهی در دنیا افزایش قابل ملاحظه ای داشته است و تلفات ناشی از این ضایعات تنها متوجه انرژی و مواد نیست بلکه اثرات منفی روی محیط زیست هم دارد. کشت بدون خاک با استفاده از ضایعات کشاورزی علاوه بر اجتناب از آسیب وارده بر محیط زیست، تجمع پس مانده ها نیز به حداقل می رسد و همچنین منافع اقتصادی هم دارد که به دلیل هزینه پایین این پسمانده ها نسبت به دیگر بسترها رایج می باشند. یکی از ویژگی های بسترهای کشت آن است که تا حد امکان محصول فرعی صنایع تولیدی دیگر باشند تا آنطور که انتظار میرود بخش باغبانی و تولید گلخانه ای در پاکیزه نگه داشتن محیط زیست مشارکت فعال داشته باشد. مدتی است که از ضایعات آلی حاصل از بخش کشاورزی و جنگل در پرور گل و گیاهان زینتی استفاده می شود؛ در این تحقیق تلاش شده است تا با استفاده از ضایعات کشاورزی و مواد آلی بستر کشت مناسب جهت رشد نشاء گوجه فرنگی تهیه و بررسی گردد. جهت تهیه این بسترها باگاس نیشکر، پوست درخت بلوط و تراشه چوب صنوبر در نسبت های حجمی مختلف با ماسه و پرلیت در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 3 تکرار و 6 مشاهده انجام شد. پس از پایان دورهرشد( 54 روز) نشا گیاهان برداشت و اثر بسترها بر شاخص های رشدی نشاء گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت، و مشاهده شد تیمار حاوی تراشه چوب: ماسه( 2:3 ) بیشترین وزن تر و وزن خشک، و تیمار باگاس: پرلیت( 2:3 ) کمترین وزن تر و وزن خشک را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج بدست آمده همسو با دیگر تحقیقات صورت گرفته تراشه چوب بازمانده حاصل از صنایع چوب بری که ماده ای سبک، ارزان،تمیز و متخلخل است می تواند بعنوان بخش آلی مناسب در بسترهای کشت مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

پسماندهای آلی، ضایعات کشاورزی، کشت بدون خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.