بررسی و ارزیابی تعداد نمونه اولیه در برآورد کیفیت واقعی توده های بذر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_1117
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی خزاعی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

احمد زارع فیض آبادی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

با توجه روش توصیه شده فعلی برای تهیه نمونه از هر توده بذر غلات قبل از ارسال آن به آزمایشگاه کنترل بذر که شامل تهیه نمونه مرکب از 30 واحد نمونه اولیه بوده و از طرفی ابهامات موجود در تاثیر آن بر کیفیت واقعی توده بذری، پژوهشی در دو استان خراسان و اصفهان با استفاده از دو آزمایش فاکتوریل مجزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اول تعداد اولیه نمونه از هر توده بذر گندم و جو در شش سطح 30، 40، 50، 60، 70 و 80 نمونه اولیه به همراه شاهد از هر توده بذری و فاکتور دوم ارقام مختلف گندم (خراسان) و جو (اصفهان) بود. صفات مورد بررسی شامل خلوص فیزیکی بذر، تعداد بذر علف های هرز، تعداد بذر سایر محصولات، بذرهای آلوده به عوامل بیماری زا و قوه نامیه بودند. نتایج نشان داد در کلیه صفات مورد بررسی تعداد نمونه اولیه تاثیر معنی داری بر کیفیت بذر گندم و جو نداشته است. لذا بر این اساس می توان بدون نگرانی در خصوص عدم وجود دقت لازم برای برآورد کیفیت واقعی توده های بذر غلات، از ترکیب حداقل تعداد نمونه اولیه ( 30 عدد) برای تهیه نمونه نهایی استفاده و از این طریق در هزینه های تهیه نمونه از توده های بذری موجود در انبارها صرفه جویی نمود.

کلیدواژه ها

اندازه، پارتی، خلوص، نهایی، مرکب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.