تولید داروی ضد سرطان از گیاهان اندمیک ایران، راهکاری مناسب جهت مقابله با تحریم های دارویی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_0695
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 930
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب محکمی

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل- پژوهشکده کشاورزی

فاطمه بیدرنامنی

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل- پژوهشکده کشاورزی

علیرضا روستایی

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل- پژوهشکده کشاورزی

زهرا غفاری مقدم

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل- پژوهشکده کشاورزی

چکیده

واقعیت این است که محدودیت های ایجاد شده برای کشور عملاً به یک فرصت طلایی برای تقویت توان و تولید داخل و کاهش وابستگی به نفت، افزایش بهره وری و صرفه جویی و انضباط مالی تبدیل شده که یکی از نماد های بارز آن تأمین نیاز دارویی کشور است. اکنون نزدیک به 95 درصد تولید دارو به صورت داخلی انجام می شود و میزان 5 درصد نیاز دارویی هم که وابسته به بازار بین المللی است، معمولاً دارو های گرانقیمت و مهمی شامل دارو های بیماران خاص، بیماران سرطانی و صعب العلاج است. از جمله گیاهان ارزشمند و اندمیک ایران پنیر باد (Withania somnifera)، درختچه ای چندساله از خانواده تاجریزی (سولاناسه) است که این بوته جزو پوشش گیاهی شهرستانهای سراوان، ایرانشهر، سرباز، سیب و سوران، زابلی و حوالی زاهدان بویژه در منطقه اسکلآباد به شمار میرود و به دلیل خاصیت انعقاد شیر توسط مردم بومی جهت تولید پنیر استفادهمی گردد. گونه های گیاه ویتانیا غنی از ترکیبات فیتوشیمیایی ارزشمندی نظیر لاکتونهای استروئیدی (ویتانولیدها) می باشند که امروزه اثرات فارماکولوژیکی قابل توجهی از آنها در درمان بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی از جمله آلزایمر، پارکینسون و همچنین پیشگیری و کنترل تومورهای سرطانی گزارش شده است. با وجود همه تنگن اهای ناشی از تحریم های بین المللی، با اجرای تحقیقات منسجم بر روی گیاهان ارزشمند دارویی، نظیر ویتانیا، می توانند اقدام به تولید داروهای با ارزش داخلی نمود که تاحد قابل توجهی از وابستگی دارویی ایران به کشورهای غربی می کاهد.

کلیدواژه ها

گیاهان دارویی، پنیر باد (Withania somnifera) تحریم های دارویی، داروی ضد سرطان، گیاهان اندمیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.