تأثیر مقادیر مختلف نیتروژن بر صفات زراعی گیاه دارویی خردل هندی در دو فصل کاشت پاییز و زمستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی پدافند غیر عامل در بخش کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCPDA01_0583
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 510
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بنت الهدی اصغری

دانشجو کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

قربان نورمحمدی

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

امیرحسین شیرانی راد

استادیار وعضو هیات علمی موسسه تحقیقات ونهال بذر کرج

چکیده

به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف نیتروژن بر صفات زراعی گیاه خردل هندی رقم parkland آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکراردر منطقه تاکستان در سال زراعی 88-89 89 انجام گرفت. در این آزمایش دو تاریخ کاشت پاییزه (88/7/10) و زمستانه (88/12/10) به عنوان عامل اصلی و عامل فرعی شامل کود نیتروژن خالص در پنج سطح (N(5)=200, N(4)=100, N(2)=50, N(1)=0 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره مورد بررسی قرار گرفتند.در این آزمایش صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه های فرعی، تعداد خورجین در گیاه، طول خورجین اصلی، طول خورجین فرعی، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین اصلی، تعداد دانه در خورجین فرعی، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد روغن دانه، عملکرد روغن دانه اندازه گیری شدند.تجزیه های آماری نشان داد که تاریخ های مختلف کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن اثر معنی داری بر صفات مورد مطالعه داشتند. تاریخ کاشت بهاره کاهش معنی داری را در کلیه صفات مورد مطالعه در پی داشت. اقزایش سطوح کود نیتروژن در همه تیمارها اثر افزایشی برروی این صفات داشت. مقایسه میانگین ها با روش دانکن نشان داد بجز صفات تعداد خورجین در گیاه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه که بیشترین مقدار را در سطح پنجم کود نیتروزن نشان دادند ، بین دو سطح چهارم و پنجم کود نیتروژن (N(4)=150 و N(5)=200) اختلاف معنی داری وجود نداشت و در صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد خورجین در ساقه اصلی، تعداد خورجین در شاخه های فرعی ، طول خورجین اصلی،طول خورجین فرعی، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین اصلی، تعداد دانه در خورجین فرعی، تعداد دانه در خورجین ، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد روغن دانه تیماربرتر شناخته شدند. در صفت درصد روغن دانه سطح سوم کود نیتروژن برترین تیمارکودی بود. .به طور کلی تاریخ کاشت پاییزه و افزایش مصرف کود نیتروژن تا 200 کیلو گرم در هکتار منجربه تولید حداکثرعملکرد دانه به ترتیب 3394 و 3794 کیلوگرم در هکتار و حداکثر علکرد روغن به ترتیب 1010 و 1523 کیلوگرم در هکتار گردید. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، کاربرد 200 کیلوگرم نیتروژن در تاریخ کاشت مناسب پاییزه (مهر) برای دستیابی به حداکثر عملکرد توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Brassica juncea L, Nitrogen, cultivation season, yield

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.