تحقیقی در جایگاه برتر شناخت و حفظ محیط زیست درآیات قرآنی و روایات و ادیان اسلامی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی آلودگی های محیط زیست با محوریت زمین پاک
  • کد COI اختصاصی: IAUEP01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 862
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم فتائی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی - محیطزیست، اردبیل، ایران

حامد حسن پور کورنده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، باشگاه پژوهشگران جوان، تنکابن، ایران

هانی حسن پور کورنده

طلبه سطح یک حوزه علمیه آیت الله مجتهدی تهرانی(ره)، تهران، ایران

اکرم اوجاقی

دبیر آموزش و پرورش ناحیه یک اردبیل

چکیده

کنجکاوی، مطالعه و شناخت محیط زیست، بهره برداری و لزوم مراقبت و حفظ سلامت خدادادی آن، از آن جهت که محیط زیست جلوه گاه ظهور خداوندی در جهان مادی است و از آن جهت که محلی الزامی برای حرکت، رشد و توسعه و تعالی پایدار انسان در این دنیای فانی می باشد در آیات و روایات مختلف مورد توجه قرآن، پیامبر اعظم(ص) و ائمه ی معصومین(ع) بوده، کنکاش عمیق، و تفسیر آیات قرآنی و روایات اسلامی، می تواند راه گشا و راهنمای عمل در شناخت، بهره وری و در نتیجه حفظ سلامت و بقای پایدار محیط زیست به ویژه در جوامع دینی- سنتی تجددگرایی همچون ایران و سایر کشورهای جهان سوم باشد. بسیاری از طرفداران محیط زیست اکنون بر این اعتقادند که سیاست های زیست محیطی نه تنها باید از جامعیت برخوردار باشند بلکه اینگونه سیاستها در اجرا، محتاج حمایتهای فرهنگ دینی و اخلاقی هستند که زیربنای حفاظت های محیطی هستند. در مکتب توحیدی اسلام، اخلاق زیست محیطی، اخلاقی خدا محور است زیرا برگرفته از جهان بینی توحیدی است که در آن، خدا محور جهان، خالق و نگهدارنده آن می باشد. بنابراین مراقبت از محیط زیست، مراقبت از چیزهایی است که متعلق به خداوند است.دراین مقاله سعی برآن شده تا با در نظر گرفتن ریزترین نکته های اخلاق زیست محیطی به بهره گیری شایسته از محیط زیست ورفتار با عناصر آن، سفارش به حفاظت از اکوسیستم های طبیعی و تنوع زیستی در قوانین اسلام، نگرش فکری وفلسفی اسلام در مورد محیط زیست ومباحث مکتب زیست محیطی اسلام، دامنه نگرانی ها و مشکلات زیست محیطی، نقش اخلاق زیست محیطی در توسعه پایدار و ایجاد اخلاق پایدار، رعایت عدالت در رفتار با عناصر محیط زیست و سایر مباحث مرتبط پرداخته شود.

کلیدواژه ها

اسلام، قرآن، محیطزیست، حفاظت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.