تحلیل درجه توسعه یافتگی مناطق روستایی استان چهارمحال و بختیاری با تکیه بر مدل تاکسونومی عددی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش سراسری محیط زیست، انرژی و پدافند زیستی
  • کد COI اختصاصی: ECONF02_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 695
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب زارعی

دانشجوی دوره دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

بهره جستن از روش های کمی در جهت سطح بندی و سازماندهی فضایی- مکانی سکونتگاه های روستایی، ضمن کمک به شناخت میزان نابرابری و شناسایی نقاط محروم، موجب برنامه ریزی و کاهش شکاف های درون منطقه ای و نیل به توسعه متعادل می گردد. در همین راستا با توجه به کارایی آنالیز تاکسونومی عددی در درجه بندی، مقایسه و تعیین درجه برخورداری فعالیت های متعدد، پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیل درجه توسعه یافتگی مناطق روستایی استان چهارمحال و بختیاری، با استفاده از اطلاعات آمارنامه سرشماری عمومی نفوس و مسکن و منابع اسنادی، درصدد است تا 26 شاخص توسعه اقتصادی- اجتماعی را برای 12 دهستان با استفاده از مدل تاکسونومی عددی و نرم افزارهای Excel وSpss با رویکردی توصیفی- تحلیلی، به انجام رساند. ارزیابی سطح توسعه یافتگی مناطق مورد مطالعه حاکی از آنست که توزیع ناعادلانه خدمات و امکانات موجب ایجاد شکاف عمیقی بین دهستان های استان چهارمحال و بختیاری گردیده است. بطوری که خانمیرزا با 0/31 و میلاس با 0/49، توسعه یافته ترین دهستان و شلیل با 0/86 و ارمند 0/83 کمترین میزان توسعه را در بین دهستان های استان چهارمحال و بختیاری را به خود اختصاص داده اند. همچنین نتایج نشان می دهد دهستان پشتکوه و فلارد دارای توسعه متوسط، طاقانک و دیناران محروم محسوب می گردند.

کلیدواژه ها

توسعه یافتگی، مناطق روستایی، چهارمحال و بختیاری، تاکسونومی عددی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.