بررسی اثرات باقی مانده شیمیایی آتش سوزی در یک خاک جنگلی پس از گذشت 3 سال از وقوع آن

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش ملی تحقیقات منابع طبیعی ایران با محوریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NRREFS03_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1096
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زاهد شریفی

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه کردستان

چیاکو نظری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه جنگلداری ، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه کردستان

کیومرث محمدی سمانی

عضو هیات علمی گروه جنگلداری ، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه کردستان

نقی شعبانیان

عضو هیات علمی گروه جنگلداری ، دانشکده منابع طبیعی ، دانشگاه کردستان

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثرات باقی مانده شیمیایی آتش سوزی در یک خاک جنگلی پس از گذشت 3 سال از وقوع آن در دو عمق 5-0 و 5-10 Cm انجام شد. بنابراین ، از منطقه تپه درویش مشرف به دریاچه زریوار مریوان واقع در استان کردستان که آتش سوزی با منشاء انسانی 3 سال پیش (تابستان 1390) در آن رخ داده بود ، و منطقه شاهد با شرایط یکسان در همان نزدیکی هر کدام 3 نمونه تصادفی مرکب ، از 2 عمق یاد شده برداشته شد. در نمونه های برداشته شده پس از آماده سازی ، پارامترهای PH، EC ، کربن آلی ، ازت کل ، میزان فسفر و پتاسیم قابل دسترس و کربنات کلسیم معادل با روش های استاندارد اندازه گیری شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که پس از گذشت 3 سال از آتش سوزی روی هم رفته تمام ویژگی های مورد بررسی در عرصه سوخته نسبت به شاهد در هر 2 عمق مورد بررسی افزایش یافته بود ، اما این افزایش در تمام این ویژگی ها به استثنای پتاسیم و فسفر قابل دسترس (در عمق 5-0 Cm) ، از نظر آماری معنی دار نشد . افزون بر آن اثرات باقی مانده آتش سوزی در لایه سطحی (Cm 0-5) به دلیل شدت و تماس بیشتر آتش سوزی در این لایه ، نسبت به لایه زیرسطحی (Cm 5-10) بیشتر بود، به گونه ای که می توان گفت آتش سوزی تاثیر چندانی بر ویژگی های لایه زیر سطحی خاک نداشت . به گونه عموم نتایج این پژوهش نشان داد که هرچند 3 سال از وقوع آتش سوزی سپری شده است ، اما تاثیر آن همچنان بر افزایش ماده آلی ، میزان قابل دسترس پتاسیم و فسفر و کربنات کلسیم معادل قابل مشاهده است.

کلیدواژه ها

آتش سوزی ، خاک جنگلی ، اثرات باقی مانده شیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.