نقش کانسنگ مگنتیت در پتروژنز هورنبلند گابروهای توده نفوذی نامن، غرب سبزوار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی زمین شناسی و اکتشافات معدنی
  • کد COI اختصاصی: NGMES01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 667
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی مظهری

استادیار گروه زمین شناسی ، دانشگاه پیام نور

عبدالرضا جعفریان

استادیار گروه زمین شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود

وحید مجتهدی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود

چکیده

توده نفوذی نامن در جنوب نوار افیولیتی سبزوار واقع شده و از ماگماهای فلسیک و مافیک با ژنز متفاوت تشکیل شده است . سنگ های مافیک با ترکیب هورنبلند گابرو در جنوب این توده قرار گرفته و کانسنگ مگنتیت به صورت قطعات مدور پراکنده در بخشی از رخنمون این سنگ ها مشاهده می شود. داده های ژئوشیمیایی نشان می دهد که با وجود کانی های مشابه ، تفاوت قابل ملاحظه ای بین ترکیب شیمیایی گابروهای میزبان مگنتیت (MHB) و گابروهای بدون مگنتیت (HB) وجود دارد. میزان عناصر فلزی و کلسیم در MHB به نسبت HB بیشتر است اما عناصر ناسازگار LIFE و HFSE در MHB تهی شدگی شدید نشان می دهد به طوری که میزان عناصر نادر خاکی در آنها (18/33-17/41 ppm = ΣREE ) به کمتر از یک چهارم نمونه های (76/093-74/08 ppm = ΣREE ) می رسد. نتایج ژئوشیمیایی حاکی از آن ا ست که جدایش فاز فرار در طی تحول ماگمای گابرویی موجب تفکیک ماگمای اولیه شده است. بخش غنی از F و P در نهایت به HB تبدیل شده و بخش غنی از آب و S سنگ های MHB را شکل داده است . روابط بافتی نشان دهنده منشا ماگمایی مگنتیت های نامن بوده و شواهد ژئوشیمیایی نمایانگر جدایش مذاب اکسیدی غیرقابل امتزاج از ماگمای مافیک نامن می باشد. سیالات در این امر نقشی به سزا ایفا کرده اند.

کلیدواژه ها

نامن ، هورنبلند گابرو ، مگنتیت ، سبزوار ، سیال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.