تحول مفهوم پنجره در معماری ایران (نمونه موردی پنجره ارسی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی معماری، عمران و توسعه نوین شهری
  • کد COI اختصاصی: NSIA01_492
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3582
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد الهی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات آذربایجان شرقی

چکیده

نور خورشید بعنوان اصلی ترینو مهمترین منبع تامین نور و روشنایی در محل سکونت انسان کانون توجه بوده و از همان اول تا به امروز به نحوی نور طبیعی به صورت های مختلفی به داخل سکونتگاه انسان راه یافته است.در گذشته و معماری سنتی ایران از بازشو ها و پنجره ها به نحوی زیبا و کارآمد که جلوه های خاصی به فضای بیرونی و درونی خانه می بخشید استفادهمی کردند و جلوه گاهی از معماری ایرانی در تک تک این پنجرههانمود داشت، که پنجره های ارسی از شاهکارهای پنجره سنتی بود . پنجره ارسی بعنوان حریمی بود که کنترل کننده دید از بیرون به درون و بالعکس بوده و در عین حال، زیبایی خاصی به فضای درون می بخشید. این زیبایی تنها محدود به دید بصری نبود. پنجره نسبت به تناسبات اتاق و اهمیت و موقعیت قرارگیری آن در کل بنا طراحی و جانمایی می گردید، و بنابراین اهمیت فضای محصور پشت صحنه را نیز عیان می ساخت. با تغییر مفهوم معماری و زندگی، مفهوم پنجره نیز دستخوش تغییر گردید چراکه با ساخت و سازهای سریع و انبوهمغایرت یافت. بازنگری و باززنده سازی مفاهیم پنجره بعنوان یکی از مولفه های اصلی تامین کننده نور و حیات و ایجاد کننده تنوع در فضای معماری از ویژگیهای این مقاله خواهد بود. مقاله در تلاش است با بررسی پنجرههای سنتی و مدرن و ساختارهای هر دو مورد از طریق مطالعات کتابخانه ای به بررسی تحول مفهوم پنجره در معماری ایران پرداخته و راهکار جدیدی برای حل مشکلات پنجره ای مدرن ارائه دهد.

کلیدواژه ها

پنجره، پنجره ارسی ،معماری معاصر، معماری سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.