بررسی الگوهای معماری اسلامی در طراحی معماری مساجد هزاره ی سوم
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: همایش ملی معماری، عمران و توسعه نوین شهری
- کد COI اختصاصی: NSIA01_330
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1231
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تبریز، ایران
استادیار گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
چکیده
معماری اسلامی که از مکتب اسلام مایه سرچشمه می گیرد، با آگاهی کامل معماران از فن معماری و رعایت کامل اصول هندسه و الهام از عقاید دینی شکل گرفته است. اصول هندسی و عقاید دینی سبب شکل گیری الگوهای خاصی درمعماری اسلامی شده که در طراحی بناها و از جمله مساجد مورد استفاده بوده است. با پیشرفت تکنولوژی معماری وارد مرحله جدیدی از لحاظ ساخت و فرم بناها شد. معماری اسلامی و مسجد که نماد اصلی معماری اسلامی است ،از اینامر مستثنی نبوده و دچار تغییراتی در فرم و الگوها شد. در این مقاله هدف بیان این مسئله است که الگوهای معماری اسلامی در مساجد هزاره سوم چه جایگاهی دارد است. روش به کار رفته توصیفی– تحلیلی بوده که مساجد هزاره ی سوم جامعه ی آماری و 10 مسجد از مساجد هزاره ی سوم نمونه آماری است. ابزار استفاده شده مطالعات کتابخانه ای وتحلیل داده ها با استفاده از نمودار داده های حاصل از نرم افزارexel می باشد. نتیجه این که در معماری مساجد هزاره سوم، الگوهای معماری اسلامی در طراحی مساجد، ثابت و مطرح بوده و با این حال طراحهای متفاوتی طراحی می کنندکه به دور از حس تکراری بودن است. در واقع الگوهای سنتی معماری اسلامی در مساجد هزاره سوم به صورت: تلاش در نیل به اصل توحید، جهت اصلی به سوی یکتا پرستی و خدای یگانه، وحدت در معنا و کالبد، توجه به پیشینه، تلاش در راستای نیل به کمال، نظم و تقارن و هماهنگی در کالبد و معنا و عملکرد، عدالت و تعادل در کل و جز، بهره گیری ازعوامل طبیعی و نقوش طبیعی و اسلامی، عدم وجود فردیت و گمنامی در مقابل اثر و ساخت بنا به عنوان عملی با رویکرد عبادی تجلی یافته استکلیدواژه ها
معماری اسلامی، مساجد ، الگو، طراحی معماری، هزاره ی سوممقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.