بررسی موانع ارتقاء شغلی زنان به سطوح مدیریت در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستاناز دیدگاه کارکنان زن و مرد
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جایگاه مدیریت و حسابداری در دنیای نوین کسب و کار، اقتصاد و فرهنگ
- کد COI اختصاصی: NATIONCONF01_159
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1121
نویسندگان
کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
استاد دانشگاه علامه طباطبائی تهران
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی موانع ارتقاء شغلی زنان به سطوح مدیریت در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان از دیددااهکارکنان زن و مرد بود . جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه فرهنگیان با مدرک کاردانی به بالا )دبیران و کادر ادارای آمدوزش1261 به خدمت اشتغال داشته اند. حجم نمونده از میدان - و پرورش( مناطق مختلف استان خوزستان که در سال تحصیلی 66کلیه اعضای جامعه یاد شده به روش تصادفی خوشه ای ، تعداد 299 نفر از کارکنان با مدرک تحصیلی کاردانی بده بدالا شداملکادر آموزشی و اداری انتخاب شدند که به دلیل نداص بدودن یدا عددم تکمیدل برخدی پرسشدنامه عملیدار آمداری روی 366پرسشنامه صورر ارفته است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و ازنظر روش پیمایشی و همبستگی مد ی باشدد . بدرا ی تعیدینپایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ )پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی موانع ارتقداء شدغلی زندان بده سدطوح مددیریت9/66 ( و برای تعیین روایی پرسشنامه ، از روایی محتوایی استفاده شده است . داده هدا بدا اسدتفاده از ندرم افد ار SPSS مدورد: 9/ تج یه و تحلیل صرار ارفتند که تمامی فرضیار در سطح معنی دار 91 a مورد تأیید صرار ارفتند ودر مجمدو ایدن نتیجدهحاصل شد که بین موانع فردی ، سازمانی و فرهنگی با ارتقاء شغلی زنان به سطوح مدیریت رابطه وجود دارد . ضمناً فرهنگیدانزن نسبت به فرهنگیان مرد ارزیابی بالاتری از تأثیر موانع سازمانی در ارتقاء شغلی زنان به سطوح مدیریت داشتند .کلیدواژه ها
ارتقاء شغلی،زنان،آموزش وپرورش موانع،سطوح مدیریتمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.