واکنش سه رقم فلفل در برابر آلودگیتوأم با دو ویروس CMV و PVY

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_1525
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2924
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر وحید حسین نیا

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین

رضا پوررحیم

بخش تحقیقات ویروس شناسی گیاهی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

مژده ملکی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین

چکیده

ویروس موزائیک خیار (CMV) و ویروس وای سیب زمینی (PVY) از ویروس های مهم بیمارگر در فلفل محسوب میشوند. بررسی واکنش ارقام فلفل بویژه در زمان وقوع آلودگی توام با این دو ویروس (از نظر تشد ید علائم بیمار ی) در انتخاب ارقام مقاوم و مدیریت این بیماریها اهمیت دارد. در این تحقیق واکنش سه رقم فلفل کالیفرنیاوندر، رپیدو (هر دو دلمه ای) و دزفو لی (قلمی) در 5 تیمار تلقیح مکانیکی شامل A (فقط PVY)، B (فقط CMV)،ا C (اPVY+CMV هم زمان)، D (اول CMV، ده روز بعد PVY) و E (اول PVY، ده روز بعد CMV) با سه تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. برای سنجش ضریب شدت بیماری (DSI) از مقیاس درجه بندی شامل بدون علائم 0، پیسک 1، موزائیک 2، موزائیک همراه بدشکلی برگ 3، نکروز 4و توقف رشد و مرگ گیاه 5 استفاده گردید. مقایسه میانگین DSI تیمارهای مایهزنی نشان داد که در رقم دزفولی تیمار C دارای بیشترین مقدار (0.87) و تیمارهای A (0.67) و B (0.45) به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. همچنین در مورد دو رقم دلمه ای کالیفرنیاوندر و رپیدو تیمار C با DSI برابر با 0.62 و 0.61 بیشترین و تیمار A با DSI 0.53 و 0.49 درصد و تیمار B با مقادیر DSI 0.40 و 0.32 در مقام دوم و سوم از نظر شدت بیماری قرار گرفتند. فلفل قلمی در مقایسه با دو رقم فلفل دلمه ای دارای حساسیت بیشتری در برابر آلودگی منفرد و نیز توام با دو ویروس مورد بررسی بودند. بیشترین میزان شدت علائم بیماری زمانی مشاهده شد که آلودگی به دو ویروس PVY و CMV بطور همزمان (تیمار C) در گیاه رخ داده باشد که حاکی از اهمیت زمان وقوع آلودگی توام دو ویروس در تشدید علائم بیماری و لزوم اصلاح ارقام فلفل با مقاومت دوگانه در برابر هر دو ویروس میباشد.

کلیدواژه ها

ویروس، تشدید علائم، مقایسه رقم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.